Čtvrtek, 25. dubna 2024

Pokuta za Šestidenní činí 300 tisíc

Pokuta za Šestidenní činí 300 tisíc

Organizátoři loňské mezinárodní motocyklové soutěže Šestidenní v Jizerských horách musí zaplatit za poškození přírody 300 tisíc korun. Případ uzavřela Česká inspekce  životního   prostředí  až po roce.
Mluvčí inspekce Eva Rolečková uvedla, že organizátoři využili všech zákonných možností, jak se pokutě vyhnout. Proto potvrzení sankce, kterou inspekce udělila letos v lednu, trvalo tak dlouho.
Organizátorská společnost ISDE se odvolala k územnímu odboru  Ministerstva   životního   prostředí  , který pak požadoval další posudky a prošetření. Pokutu potvrdil letos v listopadu. Šestidenní se konala loni na konci září.
\"Není to ojedinělé, že se některé případy táhnou tak dlouho,\" říká mluvčí Rolečková. Vysvětlila, že nízké pokuty v řádu tisíců korun obvykle viník zaplatí hned. Pokud však jde o vyšší částky, řízení se vleče.
\"Tři sta tisíc korun, to už je vyšší pokuta,\" dodává Rolečková. Maximální sazba činila půl miliónu.
\"Je dobře, že inspekce dotáhla případ až do konce. Ta pokuta určitě není symbolická a odpovídá tomu, co se v přírodě stalo,\" říká Simona Jašová, předsedkyně  ekologického  hnutí  Děti   Země  , které už od počátku před pořádáním motocyklového podniku v Jizerských horách varovalo.
 Ekologičtí  inspektoři například zjistili, že organizátoři na několika místech nedodrželi stanovenou trasu. Spousta fanoušků-motorkářů, kteří se přijeli na závody podívat, se pak na svých strojích proháněla po okolních lesích a v chráněných územích.
\"Myslím, že bude velký problém peníze od organizátorů dostat,\" soudí Jašová. Pořadatelská ISDE totiž dluží zhruba 2,5 miliónu korun některým svým dodavatelům. Zastupitelstvo Jablonce, spolumajitel ISDE, odmítlo dluhy zaplatit. A druhý společník, občanské sdružení Autoklub, nechce platit pohledávky sám ze svého.
Výkonný ředitel Autoklubu a jeden z jednatelů ISDE Radek Ječmínek uvedl, že se loni nepodařilo kvůli špatnému počasí vybrat plánované peníze na vstupném. Rovněž někteří partneři nezaplatili slíbené peníze.
\"Pokuta tři sta tisíc korun pro nás není dobrá zpráva. V tuto chvíli ale nedokáži říct, jak budeme postupovat dál. V ISDE peníze nejsou,\" dodal Ječmínek.

ZDROJ: HN

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů