Sobota, 20. dubna 2024

Drůbežárna zahájí provoz i bez povolení úřadu

Drůbežárna zahájí provoz i bez povolení úřadu

Zhruba 100 tisíc slepic dopravila v minulých dvou dnech česko-německá společnost Česká drůbež do své nově vybudované velkokapacitní farmy ve Velkém Malahově na Domažlicku. Jednatel společnosti Petr Červený se k tomuto kroku odhodlal, přestože do kolaudace chybí ještě rok a stavební úřad dosud nepovolil předčasné užívání stavby.
K zahájení provozu včera vydal nesouhlasné stanovisko jeden z účastníků řízení - sdružení  Děti   Země  . Jeho zástupce Jan Rovenský upozornil, že Česká drůbež nesplňuje požadavky vyhlášky určující v souladu s evropskou direktivou podmínky klecového chovu nosnic.
\"Vyhláška říká, že klece musejí být vybaveny hnízdištěm s podlážkou pro slepice, a to Česká drůbež nezajistila. Nejde nám o nějaký postih té společnosti, ale především o nápravu,\" uvedl Rovenský.
Drůbežářská firma, vlastněná společností PST Frischei německého podnikatele Stefana Pohlmanna, nemohla podle jednatele Červeného ale s nastěhováním slepic otálet. Kuřice, umístěné ve dvou halách v nedaleké Myslívi, začínají postupně snášet, a přeprava do farmy v Malahově byla podle jednatele neodkladná.
\"Jsem přesvědčen, že splňujeme všechny zákonné požadavky,\" reagoval Červený
Vedoucí stavebního úřadu v blízkém Horšovském Týně Jan Krčma rozhodne v nejbližších dnech.
\"Česká drůbež má pro neodkladné nasazení nosnic své důvody, argumenty  Dětí   Země  jsou ale opodstatnělé. Budu zvažovat všechna pro a proti,\" uvedl Krčma. Jeho úřad může vydat povolení i přes nesouhlas  Dětí   Země  . Musí ale v takovém případě počítat, že pak by se aktivisté odvolali ke krajskému úřadu.
\"Předpokládám, že tam bychom jednoznačně uspěli,\" věří si Rovenský. Pokud by úřad žádosti o předčasné užívání nevyhověl, musela by Česká drůbež provoz farmy pod hrozbou miliónové pokuty zastavit.
 Děti   Země  už od roku 1999 usilovaly o zablokování plánů, podle kterých chtěl německý investor původně na Domažlicku vybudovat kapacity až pro 1,8 miliónu slepic. Aktivisté upozorňovali na zbytečné zatížení  životního   prostředí  i bezohledné praktiky otce Stefana Pohlmanna - Antona Pohlmanna, který se při provozování drůbežích farem dostal do střetu se zákonem v Německu a USA.
Česká drůbež si prosadila stavbu dvou hal v Myslívi s umístěním 400 tisíc kuřic, ale ve Velkém Malahově musela snížit kapacitu na 200 tisíc slepic. Podle jednatele Červeného, který tvrdí, že s osobou kontroverzního Antona Pohlmana nemá nic společného, hodlá Česká drůbež produkovat zhruba 65 miliónů vajec ročně. Veškerou produkci ale vyveze za hranice.

ZDROJ: Podniky a trhy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů