Čtvrtek, 18. dubna 2024

Unie nesplní závazky Kjótského protokolu, tvrdí odborníci

Unie nesplní závazky Kjótského protokolu, tvrdí odborníci

Ačkoliv Evropská unie dlouhodobě bojuje za snižování  emisí  skleníkových  plynů  podle Kjótského protokolu, sama bude mít podle Evropské agentury pro  životní   prostředí  problém se s ním vyrovnat.
\"Třináct států Evropské unie nedokáže snížit produkci skleníkových plynů do roku 2010 o osm procent ve srovnání s rokem 1990. Jedině Švédsko a Velká Británie mají šanci závazky Kjótského protokolu splnit,\" uvedla Evropská agentura pro  životní   prostředí  .
Všechny země unie sice omezují uhličitanové zplodiny v průmyslové výrobě, což je stojí miliardy eur, ale emise na druhé straně narůstají kvůli bouřlivému rozvoji dopravy. Emise způsobené růstem silniční a letecké dopravy se oproti roku 1990 zvýší o 34 procent.
Státy Evropské unie tedy mohou naplnit Kjótský protokol jen tehdy, pokud si nakoupí limity na emise od méně rozvinutých zemí. Tuto variantu Evropská agentura pro  životní   prostředí  do své studie nezapočítala. Jelikož ale unie podobné obchodování v minulosti odmítala, málokdo čekal, že k podobnému kroku sáhne.
Nejhorší situace je podle studie v Dánsku, Španělsku, Irsku, Rakousku a Belgie. Tyto státy by měly mít v roce 2010 o 20 procent větší emise, než stanoví Kjótský protokol.

ZDROJ: HN

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů