Pátek, 26. dubna 2024

Stát stále sází na agrární produkci, na rozdíl od unie

Stát stále sází na agrární produkci, na rozdíl od unie

Struktura agrárních dotací bude příští rok, kvůli přijetí zemědělské politiky Evropské unie, výrazně odlišná od té letošní. Přesto lze podpory porovnávat. Jednoznačně přitom vychází, že státní rozpočet příští rok vydatně prospěje agrární produkci, a méně už takzvaným mimoprodukčním funkcím zemědělství -  ekologii  , péči o krajinu, rozvoji nezemědělské výroby na venkově.
\"Dotace na podporu produkce, v unii nazývané přímé platby, budou mít naši rolníci v roce 2004 proti letošku zhruba čtyřnásobné,\" potvrzuje ředitel Výzkumného ústavu zemědělské ekonomiky Tomáš Doucha.
Přímé platby v objemu asi jedenácti miliard korun tak budou tvořit málem polovinu veškerých agrárních dotací.
Závažným problémem vyspělé Evropy včetně Česka je ale přitom zemědělská nadvýroba, kterou nezmírňují ani občasné výkyvy počasí.
\"Dostáváme se tak do začarovaného kruhu. Zemědělci stále prosazují produkční dotace, chtějí je co nejvyšší - a pak si stěžují, že dostávají za svoji produkci málo zaplaceno,\" upozorňuje tajemník Asociace soukromého zemědělství Michal Pospíšil.
Jiný typ dotací, peníze na rozvoj venkova, přitom Česko mohlo mít po dohodě s Bruselem skoro trojnásobně vyšší, než nakonec ve sněmovně prosadil ministr zemědělství Jaroslav Palas.
Jedna část těchto venkovských dotací je takzvaně nároková, dostanou ji všichni rolníci v podhůří. Kompenzuje jejich horší výrobní podmínky oproti kolegům z nížin.
I tyto dotace, více než dvě miliardy korun, mají čeští farmáři také rozpočtem zajištěny.
Chybí ovšem ta část dotací, která je pro budoucnost venkova zřejmě klíčová. \"Jde o zhruba tři miliardy korun na financování projektů, jež podporuje i unie - na ochranu  životního   prostředí  , na zavedení nových výrob, na agroturistiku - zkrátka na činnosti, které nezvyšují nadprodukci, ale umožňují nezbytnou změnu struktury v našem zemědělství,\" zdůrazňuje Doucha.
Není přitom pochyb o tom, že celkově si čeští zemědělci při vstupu do unie polepší. Na možnou otázku, zda dosavadní taktika, zaměřená na produkční dotace, je i dobrou strategií do budoucna, může odpovědět nedávné vyjádření bruselského agrárního komisaře Franze Fischlera: \"Důležité je veškeré podnikání na venkově, nejen samotná zemědělská výroba. Je také podstatné pro stabilitu příjmů farmářů, když nejsou závislí jen na cenách agrární produkce, ale mají zisk i z jiné činnosti.\"

ZDROJ: Podniky a trhy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů