Čtvrtek, 25. dubna 2024

Mikuláš obdaroval magistrát recyklovaným papírem

Mikuláš obdaroval magistrát recyklovaným papírem

PRAHA – Mikuláš v doprovodu čerta a anděla navštívil v pátek dopoledne Magistrát hl. města Prahy (MHMP), aby mluvčí úřadu Zuzaně Maléřové předal výzvu k Šetrnému papírování a balík recyklovaného papíru.

„Přišli jsme se zeptat jak se magistrát podílí na ochraně životního prostředí,“ začal Mikuláš a otevřel „knihu hříchů“. „Vidím, že magistrát nepoužívá recyklovaný papír. A dokonce ani netřídí odpad. A kolik papíru tady spotřebujete? Je to nejvíc papíru ze všech pražských úřadů. Dokonce více než v Parlamentu,“ řekl vážně Mikuláš a musel mírnit čerta, který se chystal vzít mluvčí úřadu s sebou do pekla.

Mluvčí Zuzana Maléřová převzala od anděla balík recyklovaného papíru spolu s výzvou k jeho zavedení na magistrátu a slíbila, že se její úřad pokusí se spotřebou papíru něco udělat. „Zavedení recyklovaného papíru není jednoduchá věc. Magistrát je jako veliká loď a když otočíte kormidlem, trvá dlouho, než loď zareaguje. Budeme se ale snažit, aby nabrala lepší kurz,“ uvedla Maléřová.

Mikuláš pak se svou družinou navštívil ještě pověřeného ředitele magistrátu Martina Trnku a sekretariát radního pro životní prostředí Miloše Gregara.

Mikuláš propagující kampaň Arniky Šetrné papírování si vybral magistrát proto, že je jedním z největších úřadů v zemi. „Spotřebou papíru převyšuje i největší ministerstva a Poslaneckou sněmovnu. Jen za rok 2002 spotřeboval 15 630 balíků kancelářského papíru po 500 listech. Dohromady tedy víc jak sedm milionů osmsettisíc stránek. Celá Sněmovna spotřebuje za rok zhruba čtyři miliony kancelářských papírů,“ uvedl vedoucí kampaně Milan Návoj.

Spotřeba papíru podle něj dále roste. Na MHMP se ho letos spotřebuje asi o jednu pětinu více než v loňském roce. „A papír ani plasty se zde zvlášť netřídí. Kontejnery na tříděný odpad najdeme pouze před budovou úřadu. Naproti tomu třeba pracovníci úřadu Městské části Praha 1 třídí papír a plasty do sběrných nádob, které jsou umístěny na každém patře úřadu, na ÚMČ Praha 3 a 9 dokonce v každé kanceláři,“ řekl Návoj.

Zatímco např. Magistrát města Brna využívá převážně recyklovaný papír (v poměru 1:7 v jeho prospěch v roce 2001), pražský magistrát se tímto pochlubit nemůže. Z recyklovaného papíru jsou jen obálky. Zhruba tři pětiny obálek z celkového množství asi 480 tisíc kusů je vyrobeno ze sběrového papíru.

„V ČR s recyklací papíru zaostáváme za mnoha státy Evropské Unie. Pražané vytřídí pouze asi 21% papíru z domovního odpadu, přičemž celorepublikový průměr dle Svazu papírenského průmyslu byl v roce 2002 asi 45%,“ sdělil Milan Havel z programu Toxické látky a odpady Arniky.

“Návštěvníci magistrátu, občané, kteří přicházejí na úřad, by si dobrého příkladu určitě všimli. A domnívám se, že to platí i naopak. Lidé si řeknou, proč bychom měli třídit odpad my, když to nedělají ani úředníci největšího pražského úřadu?” vysvětlil smysl dnešního happeningu Milan Návoj.

Na recyklovaném papíře úřaduje celé Ministerstvo životního prostředí i jeho resortní organizace. \"Důvody jsou samozřejmě jak ekologické, tak i osvětové,\" komentuje rozhodnutí úřadu ředitel odboru vnějších vztahů ministerstva Jakub Kašpar.

K dalším institucím, které kampaň Arniky oslovila, patří Senát Parlamentu ČR, další krajské, městské a obecní úřady, jeden poslanecký klub ve Sněmovně, někteří soukromí podnikatelé a firmy, některé školy.

“Pokusíme se ve spolupráci s úřadem prosadit recyklovaný papír do agendy MHMP. Můžeme rovněž nabídnout vést osvětu mezi zaměstnanci a zastupiteli magistrátu, abychom podpořili sběr a třídění odpadu. Se zástupci magistrátu budeme dále jednat,” dodal Návoj.

TiskovÁ zprÁva sdruŽenÍ Arnika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů