Úterý, 16. dubna 2024

Všem majitelům zemědělské a lesnické půdy, včetně rybníků!

Podle novely zákona o myslivosti hrozí všem občanům, kteří vlastní tzv. honební pozemky a jsou členy Honebních společenstev, vytunelování jejich veškerého majetku! Iniciujte ve svých vesnicích valné hromady svých honebních společenstev!
Všem majitelům zemědělské a lesnické půdy, včetně rybníků!

Vydali jsme výzvu všem majitelům honebních pozemků, kterým špatnou legislativou hrozí vytunelování jejich majetku. Po novele zákona o myslivosti (zákon č. 449/01Sb) se může stát, že přijdou majitelé honebních pozemků nejen o své zemědělské a lesní pozemky, případně o rybníky, ale doslova i o střechu nad hlavou (§ 27), aniž by o tom měli tušení. Proto jsme se v létě letošního roku ustavili; u Ústavního soudu je již sice návrh na zrušení některých paragrafů, které protiústavně omezují vlastnická práva, ale zatím stále platí původní znění. Protože jde o miliony občanů této země, prosíme o uveřejnění naší výzvy, píše její autorka Věra Petrová z Ohrazenice u Jaroměřice nad Rokytnou.

Zákon stanoví, že valná hromada musí být svolána, požádá-li o to předsedu honebního společenstva „člen nebo členové honebního společenstva, jejichž hlasy činí alespoň 10% všech hlasů“ ( §22 odst. 1 zákona o myslivosti ).

Uvědomte si, že v honebních společenstvech neplatí 1 člen = 1 hlas, ale že každý člen reprezentuje tolik hlasů, kolik má hektarů honebních pozemků! Nepředávejte proto nikomu své plné moci a zúčastněte se jednání! Především se dožadujte zprávy o hospodaření Honebního společenstva, nesoucího jméno vaší obce, a trvejte na tom, aby byl schválen i závazný hospodářský plán na příští rok!

Dejte do svých stanov, že se valné hromady společenstva musejí konat každý rok, každý na ně musí být písemně pozván a musí být na ní projednán finanční a hospodářský plán!!!

Pokud tak neučiníte, může se podle současného platného zákona sejít schůze až za devět let, vedení může uzavírat půjčky a úvěry a vy za ně ručíte veškerým svým majetkem! Tedy i rodinným domkem, autem, nábytkem apod.

Na druhé straně – příjem honebního společenstva může být při dobrém hospodaření značný a je škoda o něj přijít. Že nejde o planý poplach, dokazuje i připravovaný senátorský a poslanecký návrh pro Ústavní soud ČR na zrušení této části zákona 449/Sb.1 Sb.:

odst 1)…Členové honebního společenstva ručí za závazky honebního společenstva.

V odst. 2) téhož paragrafu se totiž pod písmenem d) říká, že příjmem honebního společenstva mohou být i půjčky a úvěry… Lze jen litovat, že Ústavní soud ČR už dávno tento návrh neobdržel a neschválil jej. A že poslaneckou sněmovnou bylo něco takového a dokonce dvakrát, odhlasováno (senát totiž drtivou většinou toto znění odmítl ).

Za Sdružení majitelů honebních pozemků ČR
Věra Petrová, předsedkyně
target=_blank>vera.petrova@cbox.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů