Pátek, 19. dubna 2024

Kraj chce získat od státu lesy, neumožňuje to ale zatím zákon

Kraj chce získat od státu lesy, neumožňuje to ale zatím zákon

Olomouc/ Šumperk Olomoucký kraj oddálil záměr požádat stát o převod lesů do své správy. Vzhledem k neprůchodnosti navrhované novely zákona o převodu věcí, práv a závazků z majetku státu na kraje v Poslanecké sněmovně, shodli se krajští radní na tom, aby zastupitelstvo o převod lesů požádalo znovu až v roce 2006.
\" I když nyní novelizaci nelze prosadit, myšlenky se nevzdáváme,\" uvedl náměstek hejtmana Ivan Kosatík ( ODS). Protože není politická vůle k převodu lesů, nechtěl ani Josef Veselský, vedoucí krajského odboru životního prostředí a zemědělství, záměr kraje komentovat. \" Vláda ve svém prohlášení jasně deklarovala, že převod lesů nepřipustí,\" připomněl Veselský. Je ale přesvědčen, že kraj by s lesy hospodařil lépe než stát.
Podle šumperského oblastního inspektora Lesů České republiky ( LČR) Vlastimila Štefla mají lesy v porovnání s politikou mnohem lepší stabilitu.
\" U nás se nemění situace každé čtyři roky nebo dokonce ještě dříve,\" řekl. Zároveň odmítl, že by státní organizace hospodařila se vzrostlými stromy nebo dřevem hůře než kdokoli jiný. \" Tam, kde je těžba rentabilní, mají kraje o lesy značný zájem,\" tvrdí Štefl. Za nejvýnosnější označil hospodaření na Vysočině. \" Naopak listnaté nebo horské lesy hospodaří se ztrátou. Ta se ale v rámci státní organizace pokrývá výnosem zbohatšíc h oblastí,\" vysvětlil.
Podle něj bylo v Jeseníkách za posledních sedm let investováno do obnovy lesů 15 milionů korun. \" A to je cena pouze za sazenice ve vyšších partiích,\" dodal Štefl. Rovněž potvrdil, že Lesy ČR postupně přizpůsobují své inspektoráty regionům tak, aby odpovídaly krajskému členění. Od 1. ledna se proto šumperský inspektorát rozšíří o sedmou lesní správu, která bude umístěna v Prostějově.
Území Olomouckého kraje pokrývá více než 170 tisíc hektarů lesů. Z toho asi dvacet tisíc hektarů patří Vojenským lesům a statkům ve výcvikovém prostoru Libavá.

Zdroj: Olomoucký den

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů