Čtvrtek, 25. dubna 2024

Vsetínskou radnici trápí černé skládky

Vsetínskou radnici trápí černé skládky

Dvojnásobný nárůst počtu tak zvaných černých skládek zaregistrovala letos vsetínská městská policie. Podle vedoucího odboru životního prostředí vsetínského městského úřadu Jiřího Treznera ( na snímku) přišla jejich likvidace městskou kasu na dvě stě tisíc korun. \" Největší problém přitom představuje lokalita poblíž pavlačového domu na Smetanově ulici, okolí domu č. p. 960 na Jiráskově ulici a Poschlá v blízkosti čistírny odpadních vod. Na odklízení odložených odpadů z těchto míst padla polovina uvedených nákladů,\" vysvětlil Trezner a připomenul obecně závaznou vyhlášku města Vsetína o nakládání s komunálním odpadem. Podle ní mají občané možnost odkládat velkoobjemový odpad zdarma do areálu technických služeb, jenž funguje jako sběrný dvůr. Technické služby navíc dvakrát ročně zabezpečují přistavení kontejnerů na tento druh odpadu do každého sídliště, aby do nich mohli obyvatelé s minimem vynaložené práce odložit ledničky, pračky, televizory, matrace, pneumatiky a další věci, které již nepotřebují.
I přes uvedená opatření však počet černých skládek ve městě neustále vzrůstá. \" Letos jsme jich oproti loňsku zaregistrovali dvojnásobný nárůst,\" potvrdil ředitel vsetínské městské policie Zdeněk Kamelander a dodal:
\" Lidé tímto způsobem odkládají pneumatiky, stavební odpad, papír, plasty, zbytky aut. Prostě všechno, co si jen můžete představit.\" Strážník, který přistihne osobu při zakládání černé skládky či ukládání odpadu mimo místa k tomu vymezená, může uložit na místě blokovou pokutu ve výši tisíc korun. Ve správním řízení pak může fyzická osoba dostat až padesátitisícovou pokutu a právnická osoba pokutu až do výše 200 tisíc korun.
V současné době městští strážníci většinu případů po zadokumentování předají odboru životního prostředí a posléze správnímu odboru k došetření. Tento postup by podle Treznera však mohl doznat změn. Městská policie by se pak podílela také na prošetřování jednotlivých případů. \" Cílem města v nejbližší době je rovněž zvýšit procento recyklovaného odpadu. Ačkoliv jsou po městě rozmístěny recyklační kontejnery, množství recyklovaného odpadu představuje pouhých sedm procent celkového odpadu, což je málo,\" uvedl Trezner.
V návrhu nové koncepce likvidace odpadu ve městě je rovněž vytvoření dalšího sběrného dvora, a to tak, aby byl co nejvíce dostupný občanům. Dalším z úkolů je zprovoznění kompostárny na biologicky rozložitelný odpad. Město Vsetín totiž ročně vyprodukuje 1500 tun zeleného odpadu, který zahrnuje především trávu a listí. Tato koncepce by měla být podle tiskové mluvčí vsetínské radnice Evy Stejskalové uvedena do praxe v průběhu prvního pololetí příštího roku.

Zdroj: Naše Valašsko

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů