Pátek, 29. března 2024

Rekultivace skládky byla nutná

Rekultivace skládky byla nutná

Hořovice - Rekultivaci skládky v bývalém lomu na území Hořovic kritizují někteří místní občané. Akce stála zhruba deset milionů korun ze státní kasy a město musí přidat i své peníze. Právě tyto prostředky by město potřebovalo například na nutné opravy zničených silnic, plynofikaci, městský rozhlas a další akce. V bývalém lomu vzniká odpočinková zóna s terasovou úpravou terénu, cestičkami, lavičkami a spoustou zeleně.
\"Udělali jste tam park, do kterého stejně nebude nikdo chodit. Stálo to spoustu peněz, které chybějí jinde,\" řekla jedna z obyvatelek města na zasedání zastupitelů. Pokud by město rekultivaci skládky odložilo, hrozila by mu velká pokuta a peněz v pokladně by bylo ještě méně. Navíc by již nikdy nedostalo státní dotaci a akci by muselo zcela zaplatit ze svých zdrojů. To ale finanční možnosti radnice v nejbližší době nedovolí.
\"Částečně za státní peníze jsme se navždy zbavili velké ekologické zátěže z minulosti,\" vysvětlil na zasedání zastupitelů místostarosta Hořovic Miloš Koželuh. Skládka v bývalém lomu nebyla nikdy řízená ani regulovaná a postupem let hrozila sesuvem mnoha tun nahromaděného materiálu. V takovém případě by se škoda vyšplhala do milionů korun. I tomu chtěli zastupitelé města včasnou rekultivací předejít.

Zdroj: Berounský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů