Čtvrtek, 25. dubna 2024

Brno nechá vyčistit Vaňkovku

Brno nechá vyčistit Vaňkovku

Vedení Brna chce ještě do konce letošního roku nechat vyčistit areál bývalé továrny Vaňkovka nedaleko historického centra města.
Společnost ECE, která hodlá v části areálu za více než tři miliardy korun vybudovat obchodní centrum a zaměstnat na tisíc lidí, už začala s demolicí zchátralých budov více než sto let staré továrny.
V podobném stavu jako Vaňkovka je v tuzemsku několik desítek nevyužívaných průmyslových areálů především v Praze, Brně a na severu Čech a Moravy. Britská společnost Parsons Brinckerhoff nyní ve spolupráci s agenturou CzechInvest do konce příštího roku navrhne možnosti využití těchto areálů v Ústeckém a Moravskoslezském kraji.
Celý projekt je hrazen z fondu Phare Evropské unie a bude stát 55 miliónů. Podle plánů by se průmyslové areály v těchto krajích měly do deseti let změnit v nákupní, společenská nebo sportovní centra.
V Brně magistrát už vybral na třicet nejproblematičtějších lokalit jako jsou například nevyužívané areály textilních továren postavené v 19. století, možnosti jejich využití zpracovávají studenti brněnské Fakulty architektury.
Přestavba Vaňkovky (v roce 1865 zde byla založena Strojírna Friedricha Wanniecka), jejíž část je památkově chráněná, je zatím největší projekt přestavby průmyslového areálu na jihu Moravy. Brno vloží do své společnosti Jižní centrum, která má rozvoj celé dosud nevyužívané oblasti na starosti 30 miliónů.
\"Peníze budou využity na dekontaminaci území, opravu a rekonstrukci budov a na výkup pozemků v areálu bývalé továrny,\" uvedl primátor Brna Petr Duchoň, podle kterého by se vyčištění pozemků města mělo stihnout ještě letos.
Podle studie  ekologické  zátěže jsou v půdě několika objektů bývalé továrny, kde byla přes sto let průmyslová výroba, fenoly, oleje a nafta. Odstranit se musí také několik tun betonu a písku, které se používaly ve slévárně.
Kromě města se na vyčištění areálu podílí také společnost ECE. Ta do dekontaminace pozemků, které koupila od města, investuje deset miliónů korun. Zástupci společnosti potvrdili, že v nové nákupní galérii dlouhé asi tři sta metrů bude do dvou let na 120 obchodů.
\"Do obchodního centra budeme investovat přes tři miliardy korun,\" uvedl při představování projektu jednatel tuzemské pobočky společnosti ECE Jiří Wegmann. \"Jde o mimořádnou akci, která by měla přinést zhruba tisíc pracovních míst a jež přispěje k rozvoji poměrně zdevastované části města,\" řekl primátor Duchoň.

ZDROJ: Podniky a trhy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů