zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Vědci se nebojí GM potravin

12.12.2003
Zemědělství
Vědci se nebojí GM potravin

Většina rizik spojených s pěstováním geneticky modifikovaných plodin je stejná jako v případě jiných zemědělských metod a postupů. Shodla se na tom stovka evropských vědců, kteří o genetických modifikacích hovořili o víkendu v Praze. Dosavadní výzkum podle nich neprokázal, že by tyto plodiny působily z hlediska dnešních kritérií vůči životnímu prostředí škodlivě. Přesto má podle vládního Vědeckého výboru pro potraviny z geneticky upravených potravin obavu pětina obyvatel Česka.

Princip takzvané předběžné opatrnosti vůči potravinám z geneticky upravených organismů prosazuje v Česku pobočka mezinárodní ekologické organizace Greenpeace. Aktivisté upozorňují hlavně na riziko, že pylem z geneticky upravených rostlin mohou být kontaminovány rostliny pěstované tradičním způsobem, což by mohlo ohrozit produkci ekologicky hospodařících zemědělců.

\"Žádná z geneticky upravených plodin, které přicházejí v úvahu pro pěstování v Evropě, zřejmě nepředstavuje ekologické riziko, přesto se však doporučuje, přinejmenším z hlediska vědeckého poznání, jejich další ekologické sledování,\" řekl ČTK k výsledku jednání profesor Entomologického ústavu Akademie věd František Sehnal. Rizika je podle něj třeba hodnotit odděleně pro každou plodinu, pro každý typ genetické úpravy a v některých případech i s ohledem na specifickou oblast pěstování.

Vědci se také shodli na nutnosti vypracovat standardní postupy na hodnocení rizik spojených se zaváděním nových zemědělských technologií včetně geneticky modifikovaných plodin.

Geneticky modifikované odrůdy se v Evropské unii pěstují v porovnání se Spojenými státy pouze okrajově. V Česku výjimečně. V současnosti se geneticky upravené rostliny komerčně pěstují jen ve Španělsku a Francii, v obou případech jde o geneticky modifikovanou kukuřici. EU pro uvádění na trh schválila pouze 18 geneticky modifikovaných organismů (GMO), z toho 14 rozhodnutí se týká geneticky modifikovaných vyšších rostlin jako jsou řepka, sója, kukuřice, tabák, čekanka a karafiát.

Evropská komise letos v létě vydala doporučení, podle kterého musejí mít rolníci možnost pěstovat ten typ zemědělských plodin, který si zvolili, ať jsou to geneticky modifikované, konvenční nebo ekologické plodiny. Například britští zemědělci, kteří by chtěli geneticky upravené plodiny pěstovat, ale nemají šanci se pojistit. Britské pojišťovny totiž tvrdí, že zatím mají příliš málo informací o dlouhodobých následcích pěstování geneticky modifikovaných obilovin na zdraví lidí a životní prostředí na to, aby byly schopny nabídnout pojištění.

Zdroj: Newsletter Odpady

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Chystané akce
Ekologický institut Veronica
28
8. 2017
28.8-3.9.2017 - Ostatní akce
Centrum Veronica Hostětín, Hostětín 86
E-expert, spol. s r.o.
26
10. 2017
26-27.10.2017 - Konference
Hotel SOREA MÁJ, Liptovský Ján, Slovensko
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí