Sobota, 20. dubna 2024

Peníze až ve druhé řadě

Poradenská firma z Brna bere odměnu jen od těch, kdo v soutěži o projekty uspějí, a chystá společný projekt s vydavatelem Ekonoma.
Peníze až ve druhé řadě
Na začátku byla náhoda. Jistá pekárna se obrátila před třemi lety na čerstvého absolventa brněnské vysoké školy ekonomického oboru Jana Havránka, který právě založil společnost zabývající se standardním firemním poradenstvím. Chtěla, aby jí pomohl zpracovat projekt pro předvstupní zemědělský dotační fond Sapard. \"Přivedlo mě to k myšlence, že unijní fondy jsou zajímavou oblastí a že stojí za to se na ně zaměřit. Tak jsem zaměstnal další lidi a pustili jsme se do toho. Ani jsem tehdy pořádně nevěděl, co to dotace je,\" vzpomíná na začátky své poradenské firmy Raven Consulting Jan Havránek.

Dnes má společnost zkušenosti se zpracováním zhruba tří set projektů v hodnotě přes dvě miliardy korun. Podnik se úspěšně rozrůstá nejen počtem pracovníků, ale i finančně. Základní jmění společnosti stouplo na několik milionů korun a firma se nedávno změnila z s. r. o. na akciovou společnost.

Raven Consulting nabízí dnes zájemcům prakticky vše: od dílčího až po kompletní poradenství. Včetně vyřízení všeho, co se žádostí o dotaci souvisí, zpracuje projekt, studii proveditelnosti, cost benefit analýzy, marketingové průzkumy, strategie rozvoje měst a regionů, připraví podklady pro EIA (studie dopadů na životní prostředí). Za tyto služby bere odměnu jen v případě úspěchu, tj. v případě, že žadatel obdrží závazné stanovisko o schválení požadované dotace.

S klienty uzavírá Raven Consutling smlouvu na odměnu z poskytnuté dotace, která se pohybuje od dvou do sedmi procent. V průměru to bývá 3,25 procenta z hodnoty projektu. Obvyklá dotace představuje několik milionů korun. Zákazník platí za poskytnutou službu většinou až v okamžiku, kdy peníze fyzicky dostane. Od faktického podání projektu do vyplacení to může trvat měsíce i nějaký ten rok.

V praxi vyvolává tento systém placení paradoxní situace. Když například na Ostravsku nabídla tato poradenská firma služby tamní komunální sféře, aniž by požadovala zálohy na úhradu nákladů - obvyklá dvě procenta z hodnoty projektu, nepochodila. \"Vzbudili jsme podezření, že když nechceme dopředu peníze, asi nemáme správné kontakty,\" směje se Havránek.

Nicméně z čeho firma po dobu čekání, zda se svými radami uspěje či nikoli, žije, nechce šéf Raven Constulting prozradit. \"To by zajímalo i naše konkurenty. Ti se ptají, zda jsme financováni ze zahraničí a zda od nich máme i know-how. Nechávám je, ať si lámou hlavu,\" říká Havránek.

Podrobné Informace a návody, jak se dá z unijních fondů čerpat, se dají získat velmi obtížně. Ministerstva mají sice na internetových stránkách určitá sdělení, ale ta jsou často podle mnohých uživatelů zmatená a zastaralá. Raven Consulting chystá proto společně se společností Economia, a. s., konkrétně s divizí Economia OnLine, nové webové stránky Edotace.cz. Uživatel na nich najde nejen souhrnné a přehledné informace o strukturálních fondech a Fondu soudržnosti, ale také o dotacích, které bude nabízet stát prostřednictvím programů jednotlivých ministerstev. Stránky by měly být dostupné od prvního března 2004.

Zájemce se nejprve do systému zaregistruje. Pokud mu půjde o jakoukoli dotaci, bude mít k dispozici seznam veškerých podpor, které lze získat v rámci operačních programů, priorit či opatření z unijních a českých zdrojů. Tento výstup bude obsahovat údaje o tom, jak má projekt vypadat, kde si obstarat další informace apod.

Pokud bude přesně vědět, na co chce peníze čerpat, stačí zadat předmět investice. Systém mu najde konkrétní dotaci, kterou by mohl využít.

Na stránkách by měly být také přehledy o tom, kolik peněz může do jednotlivých oblastí přijít, a údaj, kolik uchazečů může v soutěži o nabízené prostředky uspět. Tím chce systém čelit praktikám některých poradenských firem, které slibují stoprocentní úspěšnost.

K dispozici by měl být také seznam dodavatelů. To proto, aby si obce a firmy, které budou muset řešit zakázku formou veřejného výběrového řízení, mohly vybrat. V plánu jsou i různá školení, semináře a on-line poradna.

Havránek upozorňuje, že u všech fondů platí, že žadatel musí být schopen zaplatit projekt sám. Pak teprve může dostat dotaci. Raven Consulting má v praxi vyzkoušeno, že pokud společnost má problém, jak projekt financovat, na dotaci nedosáhne. Je tu sice možnost získat úvěr, ale ta je často komplikovaná. \"Banky většinou nezajímá smysl podnikatelského záměru, jde jim o to, aby byl žadatel schopen splácet. Unijní fondy naopak zohledňují, zda investice přinese nová pracovní místa, sníží energetickou náročnost provozu a podobně,\" připomíná Havránek.

Pravdou je, že právě malí podnikatelé často s nedostatkem financí zápasí. \"Někdy se to dělá tak, že banka slíbí, že dá úvěr, pokud dostane podnikatel dotaci. Pokud je dotace přidělena, slouží i ke splácení úvěru. Myslím, že nastal čas na změnu této strategie. Strukturální fondy budou potřebovat velké spolufinancování a byla by škoda je promarnit,\" konstatuje Havránek.

Zádrhel by mohl nedostatek finančních zdrojů způsobit u komunálních projektů, u kterých budou investice dosahovat řádu několika desítek milionů korun. Zejména malé obce peníze na spolufinancování nemají. Banky už podle informací Ekonoma (viz č. 47/2003) připravují produkty, které by jim i podnikatelské sféře mohly při získání zdrojů pomoci.

Na přípravu projektů je nejvyšší čas. Jejich součástí je totiž i řada povolení, například stavební nebo vyjádření o vlivu projektu na životní prostředí. Lhůty potřebné k jejich vyřízení mohou odsunout podání žádosti o měsíce. \"Ale Češi jsou aktivní. Pokud budou vědět, jak na věc, bude projektů hodně,\" je optimistou Havránek.

AUTOR: Monika Ginterová
ZDROJ: EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů