Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

V neratovické chemičce Spolana včera dopoledne při plnění cisterny unikla sycená kyselina sírová, takzvané oleum. Z ní se vypařil oxid sírový. Vedení podniku vyhlásilo první stupeň chemického poplachu, ale havárie nepřesáhla areál závodu a podnikoví hasiči ji před polednem zlikvidovali.
O havárii jako první informovali aktivisté Greenpeace, mluvčí Spolany Josef Petrů ji vzápětí potvrdil. Podle mluvčího nikdo ze zaměstnanců nebyl zraněn.

Znečištění vzduchu v amerických městech vede k dvakrát většímu počtu úmrtí na srdeční choroby než na následky rakoviny plic a dalších respiračních chorob. Překvapivé údaje obsahuje nová studie, kterou v úterý zveřejnila revue Americké kardiologické asociace Circulation.

Ústecká potravinářská firma Setuza nevyloučila zájem o provoz lihovaru na výrobu bioetanolu. Pět procent kvasného lihu má být od roku 2005 v každém litru benzínu a nafty. Budoucnost na poli biopaliv Setuza vidí především v rozšíření produkce metylesteru řepkového oleje, který je pro výrobu bionafty stěžejní surovinou. \"Zájem o provoz bioetanolového lihovaru nevylučujeme,\" řekla mluvčí Setuzy Marie Logrová. Na nový lihovar by se mohl přeměnit starý moravský lihovar v Kojetíně vyrábějící jemný potravinářský líh.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů