Čtvrtek, 28. března 2024

Recyklovaný papír zdraží, zájem o něj klesne

Recyklovaný papír zdraží, zájem o něj klesne

Krajský úřad v Českých Budějovicích dosud používal většinu obálek či poznámkových bloků vyrobených z recyklovaného papíru. Po Novém roce se však může znovu vrátit k běžnému \"neekologickému\" papíru. Ten recyklovaný totiž kvůli změně DPH výrazně podraží.
\"Posoudíme, jaká bude cena a podle toho se rozhodneme, jaký papír budeme kupovat,\" říká mluvčí krajského úřadu Maria Ptáčková. Úřad utratí ročně za papír více než milión korun.
Od ledna přestane být recyklovaný papír spolu s dalšími ekologickými výrobky zvýhodněn nižší, pětiprocentní sazbou DPH a bude se na něj vztahoval základní, dvaadvacetiprocentní sazba. Důvodem je vstup země do Evropské unie.
Podle výrobců a prodejců papírů nastanou pro recyklované výrobky těžké časy.
\"Až na drobné výjimky byla drtivá většina recyklovaných kancelářských papírů prodávána státním institucím. Nikoli kvůli jejich ekologickému myšlení, nýbrž kvůli nižší DPH. Po změně sazby odběr recyklovaného papíru prudce poklesne,\" uvedl Marek Juda ze společnosti OSPAP v anketě ekologického hnutí Arnika, která vede kampaň ze větší využívání recyklovaného papíru.
Konec s recyklovaným papírem už oznámila například radnice ve Velkém Meziříčí. Důvodem je právě jeho vyšší cena.
Pro některá ministerstva je zdražení recyklovaného papíru jedním z důvodů k tomu, aby ho ve větším množství vůbec nezaváděla. Takto například argumentuje Ministerstvo zdravotnictví, které ročně spotřebuje na čtrnáct tun kancelářského papíru.
Vloni se podle Svazu průmyslu papíru a celulózy spotřebovalo v zemi více než milión tun papíru, z toho asi 36 procent recyklovaného. Ekologické sdružení Arnika chystá po Novém roce další akce, aby používání recyklovaného papíru podpořilo.
\"Čím větší bude poptávka po recyklovaném papíru, tím více se jej vyrobí, tím nižší budou náklady i výsledná cena. O to v kampani Šetrné papírové usilujeme,\" říká Milan Návoj z Arniky.
Lidé z Arniky doufají, že jako pozitivní příklad pro ostatní úřady poslouží Ministerstvo životního prostředí, které jako jediné používá téměř stoprocentně recyklovaný papír. \"Budeme ho používat i příští rok,\" říká mluvčí Karolína Šůlová.
Ministerstvo letos díky recyklovanému papíru ušetřilo více než šest set tisíc korun a věří, že se mu ekologičtější papír vyplatí i příští rok, i když jeho cena vzroste.
Navzdory zvyšující se ceně hodlá zcela na recyklovaný papír přejít i pardubická radnice. \"Cena je sice argument proti, ale ochrana životního prostředí je důležitější,\" říká mluvčí Michal Zítko.
V omezené míře používá recyklovaný papír sněmovna, Senát či Úřad vlády. \"Recyklovaný papír je sice levnější, ale náklady při jeho používání jsou třikrát vyšší,\" vysvětluje Jindřich Marek z tiskového oddělení vlády, proč úřad nepoužívá více recyklovaného papíru.
Marek dodal, že recyklovaný papír není tak kvalitní, takže se například tiskárny či kopírky musí častěji čistit a opravovat. Obdobně argumentují i další ministerstva a úřady.
Mluvčí Ministerstva životního prostředí Karolína Šůlová uvedla, že se o stroje, v nichž se používá recyklovaný papír, musí technici více starat. \"Není to problém, který by se nedal vyřešit,\" říká Šulová.

ZDROJ: HN

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů