Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

NOVELA ZÁKONA UMOŽNÍ PŘEVOD PENĚZ Z FNM NA SFŽP
Převod peněz z Fondu národního majetku na Státní fond životního prostředí umožní novela zákona, kterou podepsal prezident republiky Václav Klaus. Z fondu životního prostředí už tak nyní lze financovat revitalizaci území poškozeného těžbou uhlí, nejen běžnou rekultivaci jako dosud. Na obnovu zdevastované krajiny severozápadních Čech vláda slíbila vyčlenit 15 miliard korun. Dosud se mohly z těchto peněz financovat jen projekty na rekultivace pozemků. Teď už bude možné hradit například i výstavbu silnic, jež kdysi kvůli těžbě uhlí zanikly. Hodnotitelská komise už schválila na 40 projektů sanace důlní činnosti. Dohromady si rozdělí přes čtyři miliardy korun.

Neúspěšně skončil poslední pokus Rakušanů zvrátit rozhodnutí EU o zmírnění systému rakouských ekobodů pro tranzitní kamiónovou dopravu. Vicekancléř a ministr dopravy Hubert Gorbach marně vysvětloval ministrům životního prostředí 24 zemí, jak údajně nesmyslně se chce unie zachovat.

Národní park Šumava bude od Nového roku řídit bývalý zmocněnec ministra pro soustavu Natura 2000 Alois Pavlíčko. Ministr životního prostředí Libor Ambrozek od něj chce, aby změnil metody hospodaření na Šumavě. S jeho výběrem je spokojeno Hnutí Duha, které kritizovalo kácení kůrovcem napadených smrků na Šumavě.
Pavlíčkovi je 42 let, je členem Společnosti pro ochranu motýlů a podílí se na mapování šumavské květeny. Do výběrového řízení na ředitele Národního parku Šumava se přihlásilo třináct uchazečů.

OBCHOD SE SLONOVINOU ROSTE
Vybíjení slonů v Africe i Asii kvůli slonovině prudce stoupá. Zatímco v devadesátých letech se udržovalo pašování klů na nízké úrovni díky přijetí konvence o zákazu obchodování se slonovinou v roce 1989, poslední dva roky se pytláci a pašeráci opět starají o značný úbytek tlustokožců. Uvádí to ve své zprávě mezinárodní organizace TRAFFIC, která monitoruje obchodování s ohroženými a vzácnými druhy zvířat. Západní a střední Afrika jsou znovu místy, kde je na vzestupu pašování slonoviny. Její cílovou stanicí je většinou východní Asie. Zjednodušeně lze říci, že Afrika prodává, Asie nakupuje. Jižní Korea, Thajsko, Japonsko a Čína. Rostoucí koupěschopnost Číňanů a tamní obliba šperků, ozdobných předmětů i hůlek na jídlo ze slonoviny je důvodem, proč je země obrovským odbytištěm této suroviny.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů