Sobota, 20. dubna 2024

Úspory nákladů pomáhají v Německu proti skepsi

Tak jako mnoho výrobců předlisků i německá firma PET-Verpackungen GmbH z Grossbreitenbachu vytušila přínosy z nedávno zavedeného systému záloh na jednocestné PET láhve v Německu.

Úspory nákladů pomáhají v Německu proti skepsi

Logicky se proto začala  zabývat analýzou nákladů. Spotřeba energie, surovin a produktivita - to vše bylo detailně zkoumáno.

\"TheKdyž je trh těsný, jsou zisky sníženy a přirozenou reakcí je tlak na snížení nákladů. Hlavní dodavatel předlisků v Německu, PET-Verpackungen GmbH, stejně jako ostatní, byl po zavedení zákona o zálohování počátkem roku 2003 deprimován. Bohužel, celý systém nebyl před touto zákonnou úpravou připraven na vracení jednocestných PET lahví. Podle ředitele společnosti Huberta Rebhana obchodníci s nápoji jednoduše až do konce roku 2002 hrozící systém záloh nerespektovali. Najednou ale byl každý prodejce povinen nějakým způsobem zajistit, aby byly prázdné  láhve, které sám dodal na trh přijaty zpět – pro něj v ideálním a nejlepším případě teda vůbec žádné! To samozřejmě zvyšovalo náklady a pro prodejce bylo méně pobídkové mít na skladě nápoje v PET. Znamenalo to rovněž jistou nechuť u spotřebitelů, kteří byli vystaveni ztrátě 0.25 Euros ( /- 30 US cents), pokud nepřinesou prodejci láhev zpět – což bylo (moje pozn.: až do 1.10.2003) v mnoha případech nepraktické. Rebhan rovněž věří, že pro obchod s jednocestnými PET, které nemohou být v krátkých termínech nahrazeny opakovaně použitelnými nádobami, to vede ke ztrátě pracovních příležitostí.

Snížením nákladů se lze přizpůsobit

Avšak PET-Verpackungen GmbH není společností, která by schovávala hlavu v písku. V Grossbreitenbachu proto přistupují, jak je to jen možné, ke snižování výrobních nákladů, aby se dobře přizpůsobili a přežili současný pokles.
PET-Verpackungen GmbH spoléhá na nejmodernější strojní vybavení k výrobě předlisků od firem Husky a Netstal.  Jak ale vysvětluje Rebhan, “ani nejlepší stroje nemohou vyrobit perfektní předlisek, pokud surovina není řádně vysušena. Je nutno zajistit, aby PET granule měly nižší obsah zbytkové vlhkosti než 30 ppm”. Aby toho bylo dosaženo z hlediska nákladů efektivně, používá PET-Verpackungen GmbH plynové sušárny Motan, které umožňují ve srovnání s běžnými elektrickými sušárnami dvojciferné snížení nákladů.
Kromě toho instalovala společnost koncem března systém pro míšení a přísun materiálu vsázky pro recyklovaný PET od firmy Motan. Instalace má kapacitu 1500 kg/hod a z hlediska ekologického i ekonomického má smysl. “Použitím recyklovaného materiálu nám umožnilo snížit náklady u našich předlisků. Můžeme se souhlasem našich zákazníků použít až 50% recyklovaného PET,” říká Rebhan. A až se zdánlivě chaotická situace v Německu uklidní (a k tomu jistě dojde) bude PET-Verpackungen GmbH v lepší pozici a bude moci využít tuto výhodu na obnoveném růstu trhu. Proto plánují instalaci dalších vstřikovacích lisů a sušáren. Rebhan dodává: “Jednocestný PET je nejrozumnějším obalovým řešením – a to je to, co požaduje spotřebitel. Až bude systém vracení obalů řádně zorganizován, očekávám obrovský růstový potenciál. A my vidíme cestu z nastalého chaosu”.

     
PET Verpackungen GmbH spoléhá na nejmodernější vybavení od firem Husky a Netstal

Zdroj: PETrecycling - www.petrecycling.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů