Středa, 24. dubna 2024

Na zemědělce se valí peníze, budou ale potřebovat internet

Na zemědělce se valí peníze, budou ale potřebovat internet

Písek - Pět a půl miliardy korun ještě z letošního rozpočtu uvolnila vláda na dotace zemědělcům. K tomu jim v příštím roce přibude ještě čtyřiadvacet miliard po vstupu naší republiky do Evropské unie. Z touto zprávou přišel po nedávné poradě v Plzni ředitel Zemědělské agentury a pozemkového úřadu Ministertsva zemědělství v Písku Vladimír Šolín. Navíc se má celá dotační politika administrativně výrazně jednodušit, když prakticky bude možné veškeré požadavky a finanční transakce dělat přes internet. To se plánuje v časovém horizontu dvou až tří let. Novinek je mnoho a zemědělci s nimi budou podrobně seznámeni v první dekádě ledna.
\"Naše agentura bude na setkání informovat přítomné o finančních tocích z Evropské unie i z národních dotací do zemědělské prvovýroby. Z EU k nám půjde pět finančních toků. Jedná se o společnou organizaci trhu, přímé platby, horizontální plán rozvoje venkova, sektorový operační program a národní platby. Většina těchto plateb je nároková, což znamená, že pokud žadatel splňuje dané podmínky, peníze určitě dostane. Jen sektorový operační program je na základě projektu. Ty podmínky jsou velmi jednoduché. Tedy žadatel musí být zemědělský prvovýrobce, musí mít půdu či zvířata a pěstuje nějakou plodinu. Podpora se totiž týká uvedených věcí, tedy plodin, zvířat, nebo přímo půdy,\" řekl ředitel písecké agentury Šolín.
Druhou základní věcí při platbách je ovšem kontrola, na kterou klade Evropa veliký důraz. K tomu se proto vytváří veliký integrovaný kontrolní systém, aby se peníze nedaly zneužít. Systém se skládá ze tří věcí. První je blok registrů, druhý administrativní modul a třetím je modul platební, který se ale zemědělců netýká, protože se jedná o toky financí mezi peněžními ústavy.
V registru pak musí být vytvořeno osm částí, což jsou registry půdy, zvířat, chmele, vinic, meliorací, ekologických zemědělců, farmářů a žádostí. Všechny tyto registry budou na počítači volně přístupné uživatelům. Bez tohoto systému k nám žádné peníze z Evropy nepoplynou. Ideální by měl být stav přibližně za tři roky, kdy budou veškeré tyto údaje v internetu a přes něj bude moci kterýkoli zemědělec zadávat i svoje požadavky. V roce 2004 se začnou prvně přijímat žádosti 19. ledna.

Zdroj: Listy Písecka

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů