Pátek, 19. dubna 2024

Ekologické dědictví je doslova tragické

Ekologické dědictví je doslova tragické
Seznam starých ekologických zátěží, jejichž odstraňováním se Ministerstvo životního prostředí zabývá, je bohužel tragicky dlouhý. Tragický je i celkový objem znečištění. Prioritní jsou samozřejmě sanace skládek nebezpečných odpadů, kde hrozí závažné znečištění povrchových nebo podzemních vod.
Fond národního majetku uzavírá již od roku 1991 s nabyvateli privatizovaných podniků smlouvy o úhradě nákladů na vypořádání ekologických závazků vzniklých před privatizací. Do roku 2003 jich bylo téměř 270. Na vypořádání závazků bylo ke stejnému datu vynaloženo téměř 15,5 miliardy. Ministerstvo sanace posuzuje a dohlíží na ně. Věnuje se nejen privatizovaným podnikům, ale i čištění rozsáhlých území po Sovětské armádě.
K likvidaci starých zátěží se snažíme přispívat všemi dostupnými prostředky a nástroji, včetně financování sanace ze státního rozpočtu. Tyto práce je možné hradit také z účelově zřízeného účtu ministerstva ve výši 50 miliónů korun.
Je ale zřejmé, že tento problém bude aktuální po mnoho let. K sanaci je teprve dnes připravena skládka nebezpečných odpadů v Ostravě - Laguny Ostramo, která představuje jednu z největších ekologických zátěží republiky vůbec.
Nejde jen o to, že rekultivace některých území může trvat delší dobu. Horší je, že řada starých zátěží ještě nebyla objevena a nemohla proto proběhnout ani analýza míry ekologického poškození.
Nejen veřejná správa, ale i veřejnost by neměly být lhostejné k neblahému dědictví předchozího, zejména totalitního období, a měly by sledovat své životní prostředí aktivněji. Aktuální zůstává i výzva vnímat daleko kritičtěji všechna ekologická rizika, která by mohla podobné problémy vyvolat v budoucnu.
Autorka je náměstkyní ministra životního prostředí
ZDROJ: HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů