Pátek, 29. března 2024

Památné stromy v našem kraji

Památné stromy v našem kraji

Karlovarský kraj/Kraslicko - Obyvatelé střední Evropy jsou odedávna pevně spjati se stromy. Žili v jejich stínu, používali jejich dřevo na výrobu všeho, co potřebovali k životu, a dobře si uvědomovali, že bez stromů by samotného života nebylo. Stromy byly rovněž součástí duchovního života, obydlovaly je nadpřirozené bytosti a lesní velikáni hráli významnou roli v mytologii.
Kraslicko je region bohatý na lesy. Ochranu si jistě zaslouží všechny stromy, přesto člověk věnuje některým z nich zvláštní péči. Jsou to památné stromy, dřeviny významné svým stářím, krásou nebo vzácností. Takových stromů je na Kraslicku pět přesněji tři jednotlivé stromy a dvě skupiny dřevin. A právě revizi stavu památných stromů provedl koncem tohoto roku odbor životního prostředí Městského úřadu Kraslice.
Podívejme se, jaký je tedy stav těchto dřevin. Začněme nejdříve pohledem do nedávné minulosti. V sedmdesátých letech bylo na Kraslicku deset chráněných stromů či jejich skupin. Při revizi v roce 1993 byla polovina významných dřevin z tohoto seznamu vyškrtnuta. Zmizely tak jedle ve Stříbrné, Nancin smrk ve Stříbrné, trojkmenný buk ve Stříbrné a Hubertův smrk v Šindelové. Všechny tyto stromy podlehly zubu času a dnes z nich najdete jen torza, nebo častěji nic. Ze zbývajících chráněných stromů najdeme dva velikány přímo v Kraslicích, a dokonce v jedné lokalitě.
Stošestašedesátiletá borovice vejmutovka vysoká 32 metrů, obvod kmene ve výšce 1,5 metru je 290 cm a stejně starý javor klen (30 metrů výška, 390 cm obvod kmene) stojí na zahradě mateřské školy v ulici Lipová cesta. Musely tu být již před sto lety, když továrník A. R. Breinl nechal v jejich stínu postavit nádhernou secesní vilu. Stromy jsou v mimořádně dobré kondici a očividně jim svědčí, že si kolem nich dnes hrají děti. Za skupinou osmi lip malolistých musíme až na Sněžnou. Osada je známá především poutním kostelem sv. Jakuba a právě v jeho těsném okolí 25 metrů vysoké lípy rostou. Jejich stáří je 120 až 200 let. Stromy tvoří s kostelem jedinečnou scenérii, která si ochranu určitě zaslouží.
Neméně pozoruhodnou skupinu stromů najdeme nedaleko obce Šindelová. Jde o 80 modřínů opadavých, které se tyčí do výšky čtyřiceti metrů a lemují starou lesní cestu. Stáří stromů je 180 let a obvod kmenů se pohybuje mezi 210 až 270 cm. Zvláště na podzim, když jejich jehličí zežloutne, září řada modřínových obrů daleko do krajiny. Dnes už sotva někdo zjistí, jak stromořadí vzniklo.
Za další podivuhodnou rostlinou se musíme vydat do údolí mezi vrchy Špičák a Bukovec, které se tyčí nad obcí Stříbrná. U cesty tu stojí celkem nenápadný (vzhledem k okolnímu bujnému porostu) stosedmdesátiletý javor klen. Je vysoký 33 metrů s obvodem kmene 256 cm, ale pravý důvod jeho výjimečnosti najdete až při bližším pohledu na jeho kůru. Strom je totiž hostitelem vzácného lišejníku, který tu jako na jediné lokalitě západních Krušných hor teprve v roce 2001 objevil pracovník Okresního muzea v Sokolově. Strom i s lišejníkem se tak stal dosud posledním památným stromem Kraslicka. Možná že tomu tak nebude dlouho, protože pracovníci odboru životního prostředí se věnují nejen kontrole stromů, ale při svých pochůzkách terénem zajímavé stromy také vyhledávají.
V současnosti se středem jejich zájmu stal třeba javor u osady Mezihorská, který je důstojným partnerem památnému javoru v Kraslicích.

Zdroj: Karlovarské noviny

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů