Pátek, 29. března 2024

Hluk v Hodolanech posoudí Národní referenční laboratoř

Hluk v Hodolanech posoudí Národní referenční laboratoř
Olomouc Odpůrci výstavby hobbymarketu vedle autobusového nádraží v Olomouci-Hodolanech prosadili, že Národní referenční laboratoř posoudí, zda hluk z aut, která budou k velkoobchodu přijíždět, nepřekračuje povolené normy.
Úřady již výstavbu hobbycentra v prvním kole územního řízení povolily, odpůrci stavby se ale odvolali k olomouckému krajskému úřadu. Poslali také stížnosti na ministerstvo životního prostředí a ministerstvo zdravotnictví.
Obyvatelé z Hodolan se děsí nárůstu dopravy a hluku, který už nyní na některých místech překračuje povolené normy.
Městské části Holici a Hodolany navíc zahltí další tisíce aut, až se otevře společenské centrum Olympie u nedalekého Vsiska.
Odpůrci hobbycentra si před časem nechali zpracovat vlastní nezávislé měření hluku, které prokázalo, že hluková studie, ze které vycházely úřady v územním řízení, neodpovídá skutečnosti. Odpůrci stavby nyní spoléhají na krajský úřad a ministerstva, že stavbu velkoobchodu v Hodolanech zakážou. \"Agendu k celému případu včetně vaší stížnosti jsme postoupili k odbornému posouzení Národní referenční laboratoři pro měření a posuzování hluku. Nyní čekáme na jejich stanovisko,\" dala odpůrcům stavby naději Karla Říhová, vedoucí odboru hygieny a epidemiologie na ministerstvu zdravotnictví. Naopak ministerstvo životního prostředí již stížnost zamítlo. \"S vaší stížností se nemohu ztotožnit. Musím konstatovat, že z hlediska procesního postupu podle příslušného zákona nedošlo k pochybení,\" tvrdí Jaroslava Hornová z odboru IPPC a EIA na ministerstvu životního prostředí.

V územním řízení odpůrci stavby z Hodolan a Hnutí Duha podali několik desítek připomínek, z nichž olomoucký magistrát všechny smetl ze stolu a stavbu hobbycentra povolil. \"Měli jsme k dispozici stanoviska veškerých orgánů od policie až po hygienu a vycházeli jsme také z dopravních a hlukových studií. Vše je v pořádku a v normě,\" řekl Miloš Hlaváček, vedoucí územněsprávního oddělení magistrátu.
V několika stížnostech a námitkách Jiří Skopal z Hodolan zpochybňoval například hlukovou studii, předpokládaný počet nákladních automobilů, který je podle něj vysoce podhodnocený, a řadu dalších věcí. \"Domnívám se, že v dokumentaci jsou neúplné nebo zkreslené údaje,\" tvrdí Skopal.
V Olomouci jsou nyní již dvě hobbycentra podobná tomu, které se má stavět v Hodolanech. Olomoucký magistrát, který stavbu podporuje, tvrdí, že se tak oživí zanedbané území a velkoobchod přinese do města další konkurenci. V dokumentaci k územnímu řízení stojí, že hobbymarket je v této části Olomouce \"výjimečně přípustné zařízení\".
Projekt počítá s prodejní plochou přes jedenáct tisíc metrů čtverečních a pěti sty parkovacími místy. Kdo bude hobbymarket provozovat, zatím není jasné, mluví se nicméně o Hornbachu.

MICHAL ŠVERDÍK
Zdroj: Mladá fronta Dnes
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů