Ekofarmu nedaleko Slavkova drží při životě nadšení
Jalový dvůr/ Brno Na Silvestra dvě jehňata, na Nový rok jedno a další se dere na
svět. Život na ekofarmě Jalový dvůr poblíž Slavkova u Brna neustrnul přesto, že
příjezdová cesta je sjízdná jen s nejvyšší opatrností. Odlehlý statek na úpatí
Ždánického lesa, který byl ještě před deseti lety jen pozvolna se rozpadající
ruinou, ožívá pod rukama brněnského lékaře Josefa Šumbery a jeho rodiny. Ti do
zprovoznění ekofarmy vložili všechny úspory. \"Lidé na nás přitom hledí jako na
zbohatlíky. Jen těžko je mohu přesvědčit, že na kontě nemám prakticky nic, že
vše tady děláme proto, že nás podobná práce baví,\"dodává muž, který denně
pendluje mezi svými brněnskými pacienty s bolavým srdcem, mediky na lékařské
fakultě a obyvateli farmy. Když před deseti lety farmu určenou ke srovnání se
zemí kupoval, dal za to veškeré rodinné úspory. \"Co bychom ale na stará kolena
dělali v paneláku. Tady se pozvolna snažíme spravit střechy, omítnout stěny a
zbudovat tu důstojné ubytování,\"dodává. Donedávna rozpadající se zdi skýtají
zázemí nejen Šumberově rodině a několika dalším obyvatelům, ale i stovce ovcí,
koním a dalším zvířatům. \"Teď pod sněhem to u nás vypadá pustě, ale i tak je tu
někdy stejně živo jako v létě,\"dodává Zdeňka Šumberová, původní profesí
muzikoložka, která se nyní věnuje farmě a společně se zetěm i místní hospodě,
již v případě potřeby otevírají pro návštěvníky. Název U Hříbka neprozrazuje nic
o houbové bohatosti okolních lesů - pochází od koně, kterého se před bezmála
deseti lety ujali. Tehdy jej kobyla porodila bez lidské pomoci v těsném boxu,
takže hříbě utrpělo zranění, která by bez trvalé lidské pomoci nepřežilo. Stále
má problémy s pohybem, některé věci se musí učit znovu a znovu. \"Přesto se stal
naším mazlíčkem. Stará se o něj hlavně dcera, která je veterinářka a na naší
farmě může ukazovat své dovednosti,\"upřesňuje Šumbera. Téměř padesátihektarový
areál Jalového dvora je součástí sítě tuzemských ekofarem, které musejí využívat
ekologicky čisté způsoby hospodaření, navíc pak umožňují turistům nahlédnutí do
zákulisí zemědělské výroby.
Jalový dvůr/ Brno Na Silvestra dvě jehňata, na Nový rok jedno a další se dere na svět. Život na ekofarmě Jalový dvůr poblíž Slavkova u Brna neustrnul přesto, že příjezdová cesta je sjízdná jen s nejvyšší opatrností. Odlehlý statek na úpatí Ždánického lesa, který byl ještě před deseti lety jen pozvolna se rozpadající ruinou, ožívá pod rukama brněnského lékaře Josefa Šumbery a jeho rodiny. Ti do zprovoznění ekofarmy vložili všechny úspory. \"Lidé na nás přitom hledí jako na zbohatlíky. Jen těžko je mohu přesvědčit, že na kontě nemám prakticky nic, že vše tady děláme proto, že nás podobná práce baví,\"dodává muž, který denně pendluje mezi svými brněnskými pacienty s bolavým srdcem, mediky na lékařské fakultě a obyvateli farmy. Když před deseti lety farmu určenou ke srovnání se zemí kupoval, dal za to veškeré rodinné úspory. \"Co bychom ale na stará kolena dělali v paneláku. Tady se pozvolna snažíme spravit střechy, omítnout stěny a zbudovat tu důstojné ubytování,\"dodává. Donedávna rozpadající se zdi skýtají zázemí nejen Šumberově rodině a několika dalším obyvatelům, ale i stovce ovcí, koním a dalším zvířatům. \"Teď pod sněhem to u nás vypadá pustě, ale i tak je tu někdy stejně živo jako v létě,\"dodává Zdeňka Šumberová, původní profesí muzikoložka, která se nyní věnuje farmě a společně se zetěm i místní hospodě, již v případě potřeby otevírají pro návštěvníky. Název U Hříbka neprozrazuje nic o houbové bohatosti okolních lesů - pochází od koně, kterého se před bezmála deseti lety ujali. Tehdy jej kobyla porodila bez lidské pomoci v těsném boxu, takže hříbě utrpělo zranění, která by bez trvalé lidské pomoci nepřežilo. Stále má problémy s pohybem, některé věci se musí učit znovu a znovu. \"Přesto se stal naším mazlíčkem. Stará se o něj hlavně dcera, která je veterinářka a na naší farmě může ukazovat své dovednosti,\"upřesňuje Šumbera. Téměř padesátihektarový areál Jalového dvora je součástí sítě tuzemských ekofarem, které musejí využívat ekologicky čisté způsoby hospodaření, navíc pak umožňují turistům nahlédnutí do zákulisí zemědělské výroby.
Zdroj: Olomoucký den
Zdroj: Olomoucký den
Sdílet článek na sociálních sítích