Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Sokolov - Na novém reflexním plátně a s novým ozvučením bude promítat svá příští představení sokolovské Ekokino dokumentárních filmů. Pořadatelé rovněž slibují zařazovat do programu nejnovější dokumenty s ekologickou a duchovní tematikou z celého světa. Nejbližší akce se uskuteční v sobotu, kdy se bude konat projekce čtyř snímků. Diváci se mohou těšit na švédský příběh o losu, vlku a člověku, holandské snímky z produkce Greenpeace o zakázaném lovu velryb v Japonsku a nebezpečí geneticky upravované pšenice. Posledním filmem je japonský mírový příběh Polárka.
Pořady se konají v budově adventistů v Sokolově vždy od 18 hodin.

Opatření ke snížení ztrát konvertorového plynu - rekonstrukce ventilátorové stanice konvertorového plynu - takový je přesný název vítězného projektu V. ročníku mezinárodní ekologické soutěže EKO 2003. Jeho autorem je kolektiv pracovníků Energetiky Třinec. Do soutěže bylo přihlášeno 52 ekologických projektů z České republiky, Slovenska a Polska. \"Díky tomuto projektu zachytíme a využijeme více konvertorového plynu, který vzniká při výrobě oceli,\" řekl ředitel Energetiky Třinec Bohuslav Bernátek. \"Plyn se totiž po vyčištění a úpravě spaluje v kotlích, čímž snížíme spotřebu uhlí o 5 tisíc tun ročně. Výrazně také poklesnou emise hlavního skleníkového plynu, oxidu uhličitého,\" dodal.

Stavební práce, které by měly zlepšit kvality komunálních odpadních vod vypouštěných v povodí řeky Dyje, budou zahájeny v roce 2005.
\"Celkové náklady na realisaci staveb kanalisací a čistíren odpadních vod v rámci tohoto projektu jsou téměř 1,5 miliardy korun. Z prostředků Evropské unie bude hrazeno 68 procent celkových nákladů a pět procent bude ze zdrojů Státního fondu životního prostředí,\" uvedl radní kraje Vysočina pro oblast životního prostředí Ivo Rohovský. Dodal, že zbývající část uhradí města a obce a svazky obcí, ve kterých se jednotlivé stavby nacházejí.
V prosinci byla podepsána smlouva, která financování staveb v oblasti odvádění a čištění komunálních vod na území kraje Vysočina a Jihomoravského umožní.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů