Pátek, 19. dubna 2024

Kvůli nemoci SARS vybíjí Čína tisíce cibetek

Kvůli nemoci SARS vybíjí Čína tisíce cibetek

Cibetka, malý noční živočich podobný kočce, je v Číně vybíjena po tisících. Po půlroční přestávce byl v zemi potvrzen nový případ nákazy akutním syndromem dýchacích cest (SARS) a divoké zvíře oblíbené jako kulinářská lahůdka je asijskými vědci považováno za jejího hlavního přenašeče.
Že se nákaza SARS znovu objeví, není pro vědce překvapením. Nejpravděpodobnějším termínem bylo právě nynější zimní chřipkové období. \"Počet nových případů ale nebude tak vysoký jako loni,\" uvedla stanice BBC. Tehdy zemřelo kolem osmi set lidí, především v jihovýchodní Asii.
V jihočínské provincii Kuang-tung, kde se nakažený muž léčí, byla vyhlášena \"vlastenecká zdravotní kampaň\", jejímž terčem jsou kromě cibetek i krysy a švábi. Mají zmizet do začátku lunárního roku - letos připadá na 22. ledna.
\"Kampaň připomíná podobné akce komunistického vládce Mao Ce-tunga,\" uvedla agentura Reuters. Ten nařídil tažení proti krysám, mouchám, moskytům a vrabcům, které označoval za čtyři zla. Ve stejnou hodinu museli například lidé vytvářet hluk, dokud vyčerpaní vrabci nespadnou na zem. Při masakrech jen v roce 1958 zemřely dvě miliardy ptáků a přemnožený hmyz následně způsoboval neúrodu a hladomory.
Nákaza SARS se šíří kašláním, kýcháním a dotykem s nakaženými objekty. Je doprovázena horečkami, suchým kašlem a zrychleným dýcháním a v několika procentech případů končí smrtí. Teorie o tom, že by nemoc přenášela cibetka, není potvrzená. Mnoho odborníků ale teorii o přenosu nemoci ze zvířat na člověka podporuje.
Podle hongkongských lékařů nový pacient nejedl měsíc před propuknutím choroby žádné pokrmy z divokých zvířat. \"Přiznal ale, že se dotkl nejméně jedné krysy,\" citovala lékaře agentura BBC.
Vir, který ho napadl, se podle lékařů velmi podobá viru nalezenému u cibetek. Přesto označila Světová zdravotnická organizace plánované vybití všech deseti tisíc cibetek na čínských trzích za radikální krok.
\"Vznik černého trhu s divokými zvířaty by byl velmi nebezpečný,\" řekl mluvčí WHO Roy Wadia.
Hrozí navíc další šíření viru. \"Zabíjení by mělo probíhat velmi opatrně,\" uvedl Wadia. Nemoc se totiž podle expertů pravděpodobně nešíří pojídáním vařených zvířat, ale kontaktem s těmi živými. Cibetka běžně žije například v Číně, Indii a Malajsii.
Chov a prodej divokých zvířat je v provincii Kuang-tung lukrativním obchodem. Před vypuknutím SARS dosahoval podle ochránců přírody sta miliónů dolarů ročně. Zvířata jsou chována v těžkých podmínkách na farmách a poté končí jako zboží na trzích.

ZDROJ: HN

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů