Sobota, 20. dubna 2024

Nejznámější biopaliva pro spalovací motory

Nejznámější biopaliva pro spalovací motory

Biolíh se začal používat již v prvních amerických automobilech Ford. Nejčastěji se do nádrží dostává ve směsi s autobenzinem, a to v různém poměru od deseti až po téměř 100 procent. Z hektaru orné půdy lze získat palivo, na které osobní auto ujede 20 až 50 tisíc kilometrů. Vyznačuje se vysokým oktanovým číslem a je ekologicky šetrný k ovzduší.
Biodiesel se vyrábí jako náhrada nafty esterifikací rostlinných nebo živočišných tuků. U nás především z řepkového oleje. Poprvé byl použit v Jižní Africe během druhé světové války. Má nižší výhřevnost než ropné látky a je agresivní ke gumě. Snadno ho napadnou bakterie. V USA prošlo toto palivo náročnými zdravotními testy. V EU je používání biodieselu daňově zvýhodňováno.
Bioplyn vzniká rozkladem organické hmoty ve velkovýkrmnách, čistírnách odpadních vod a na skládkách. Používá se především k pohonu stacionárních motorů.
Dřevoplyn byl využíván především za druhé světové války, přičemž velkým problémem je čistota plynu, který se filtruje přes vodu. Voda pak obsahuje velké množství nebezpečného dehtu.

Boleslav Navrátil
Zdroj: Zlínské noviny

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů