Úterý, 23. dubna 2024

Biochléb náš vezdejší

Příběh burzovního makléře a učitelky občanské výchovy, kteří změnili své životní priority, staví poznatky sociologů na hlavu.
Biochléb náš vezdejší

Jahelné knedlíky s falešným špekem a se zelím, kávový pohár z obilné kávy a oříškový zákusek z cizrny beraní... Vypadá to jako jídelníček z dob válečné nouze, avšak u stolů sedí hosté ve značkovém oblečení a při placení jim z peněženek vyčuhují kreditní karty. Kdo chce jít dnes s dobou, obědvá ve stylu bio. Co je v západní Evropě běžné, už dorazilo i do Prahy. Vítejte v kavárně Albio, kde servírují jídla připravená výhradně z produktů ekologického zemědělství. Polovina zákazníků jsou cizinci, kteří dlouhodobě žijí v našem hlavním městě.

\"Sama nevím, jak se o nás dověděli, otevřeli jsme teprve před několika měsíci,\" říká majitelka biokavárny Hana Zemanová, příjemně překvapená tím, jak rychle si její podnik našel stálé hosty, ačkoli neleží na žádné z hlavních ulic města.

Z FARMY DO KUCHYNĚ. \"Pro zeleninu si naši kuchaři jezdí přímo do biofarem, které mají certifikát ekologického zemědělství. Nepoužíváme cukr, vajíčka ani živočišné tuky, jídla ochucujeme obilním sladem a chléb z celozrnné mouky si pečeme sami tradičním způsobem, bez použití kvasnic,\" zasvěcuje nás Hana Zemanová do specifik zdejší kuchyně.

Jídelní lístek je na recyklovaném papíře, nábytek a podlaha byly vyrobeny ze dřeva zpracovaného ekologicky šetrnými postupy ze stromů poražených způsobem ohleduplným k přírodě. Dekorace jsou z kovu a kamenů. Celé vybavení navrhoval pražský architekt Otakar Chochola.

Vzadu za kavárnou slouží hostům místnost s bohatě zásobenou knihovnou o zdravé výživě. Je tu i dětský koutek, když se matky vypraví do kavárny s malými caparty a chtějí si nerušeně poklábosit u kávy.

\"Podáváme i zrnkovou kávu, ovšem musí být vypěstována bez použití chemických hnojiv a pesticidů. Přisladit ji lze třtinovým cukrem,\" říká Hana Zemanová.

Z UČITELKY PODNIKATELKOU. Biokavárna je jedním z příznaků měnícího se životního stylu, ale hlavní změnu přinesla samotné majitelce. Co přimělo tuto mladou ženu, donedávna učitelku občanské výchovy na základní škole, že pověsila kantořinu na hřebíček a vrhla se do nejistých vod podnikání?

\"Když jsem dětem vysvětlovala, jak mají chápat měnící se svět, přivedlo mě to k zájmu o ekologické zemědělství a sama jsem se pídila po vhodné literatuře. Z propagátorky zdravého způsobu života jsem postupně došla k názoru, že nejlépe mohu dělat osvětu, když sama něco změním a pomohu ekofarmářům jejich produkci prodat. Biogastronomie je u nás v plenkách a stále panuje mýtus, že zdravá výživa má nevábnou chuť i vzhled. My klademe důraz hlavně na estetickou stránku jídla,\" tvrdí a ukazuje na lákavě nazdobené krémové poháry s ovocem. Kdo by řekl, že puding je z ovesného mléka a je přislazen pšeničným sirupem?

Recepty jsou improvizací kuchařů, z nichž žádný se v předchozí praxi o ekologickou výživu nezajímal. Při konkurzu měli jediný úkol: uvařit podle fantazie jídlo, které bude chutné a lákavé. Kdo ukázal, že to jde, získal místo.

Kromě biopekárny, která má vlastní malý mlýn na zpracování ekologicky pěstovaného obilí, patří ke kavárně i prodejna bioproduktů. U zeleniny je vždy štítek se jménem a adresou pěstitele. Kromě potravin se prodává i kosmetika z přírodních surovin, například kozího mléka a divokých květin. Ta je však z dovozu, protože u nás se podobnou produkcí nikdo nezabývá.

POMOHLI BANKÉŘI. Celá investice přišla na 22 milionů korun. Část peněz poskytla Českomoravská záruční a rozvojová banka z půjček pro malé a střední podnikání, zbytek je úvěr několika soukromých osob.

\"Jedni v tom viděli příležitost pro zhodnocení úspor, jiné k tomu přiměly manželky, které se zajímají o zdravou výživu. Seznámily jsme se na kurzech jógy, kde ženy scestovalých finančníků pěly ódy na biorestaurace v cizině,\" přibližuje investiční zázemí svého podniku Hana Zemanová. Zní to jako pohádka, která by se neuskutečnila bez manažerské pomoci manžela, burzovního makléře. Ten ale nakonec svou profesi také opustil.

\"Vydělávání peněz je příjemné, ale dlouhodobě to nemůže člověka uspokojit. Tahle práce je mnohem zajímavější,\" tvrdí Jan Zeman.

ZDROJ: EKONOM

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů