Čtvrtek, 25. dubna 2024

Pravěký strom z Číny roste v Děčíně a ve Staré Olešce za rybníkem

Pravěký strom z Číny roste v Děčíně a ve Staré Olešce za rybníkem

Děčín - Metasekvoje čínská (lat. Metasequoia glyptostroboides), příbuzná tisovci dvouřadému, by se dala označit strom života, neboť pomohla navrátit život zdevastovaným čínským lesům.
V počátcích vlády Mao CeTunga docházelo v Číně k velkoplošnému kácení a příroda postupně ustupovala dravému rozvoji společnosti. Tisíce hektarů půdy se ocitlo v krátké době bez ochrany a začalo docházet ke klimatickým změnám, které s sebou přinesly období sucha a bídy, z té se čínský venkov vzpamatovává dodnes.
Možná to bude znít jako pohádka s dobrým koncem, ale v jedné z četných vesnic byl vzrostlý strom, který měli vesničané za posvátný a uctívali ho jako svého ochránce. Byla to právě metasekvoje čínská. Když se pily přiblížily, lidé kolem ní udělali kruh a zabránili dřevorubcům v přístupu ke kmeni. Později, když obnaženou půdu začala rozežírat eroze a přišla snaha pokusit se napáchané škody alespoň částečně napravit, přispěl tento strom (v té době jeden z posledních svého druhu) svým potomstvem k obnově vykácených lesů.
Díky tomuto exempláři byl také druh popsán. Jelikož byl objeven teprve v roce 1941, je dosti možné, že metasekvoje rostoucí v okolí Děčína jsou potomky právě toho stromu, o který se tak dramaticky bojovalo a který byl doslova vytržen ze spárů \"socialistického pokroku\". Do doby jejího popsání byl rod Metasequoia, v předchozích geologických obdobích značně rozšířený, považován za vyhynulý.
Metaskvoje čínská je opadavý jehličnan a zajímavostí je to, že na rozdíl od modřínu opadávají s jehlicemi i brachyblasty, což jsou tenké větvičky, na kterých jehličí vyrůstá. Příbuzným druhem je tisovec dvouřadý (Taxodium distichum), od něj se metasekvoje liší hlavně vstřícně rostoucími, až dvakrát delšími jehlicemi. Tisovec je má tenké, mezi 1 až 2 cm dlouhé, střídavé. Oba druhy vyžadují vlhké půdy, které mohou být i zamokřené s nestojatou vodou.
Metasekvoji najdeme v Děčíně pod Kvádrberkem v horní polovině parku nad největším rybníčkem. Stačí jít stále po úpatí, vede tudy cesta, obejít rybníček, porost pěnišníků (lat. Rhododendron) a ujít ještě asi 5 metrů a po pravé ruce ji uvidíme. Rostou zde dva exempláře vysoké okolo 10 metrů, jeden z nich je přibližně v metru výšky rozdvojen.
Další exemplář nalezneme na místě, kde bychom ho nejspíše také hledali v arboretu u Libverdy. Jeden strom zde roste několik metrů od odbočky z hlavní silnice k sídlišti v Březinách přímo u plotu, kterým je park obehnán.
Největší překvapení mi ale přinesl objev metasekvoje v chatařské kolonii ve Staré Olešce za rybníkem. Roste zde jeden exemplář stejného stáří jako zmiňované tři děčínské. Jak se dostal do zahrádkářské kolonie jsem si zjistil původní majitelka chatky sázela stromy pro lesní závody a přinesla si ji odtud, ale jak se metasekvoje dostala mezi sadbu lesních stromků, to je záhadou.

Zdroj: Děčínský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů