Pátek, 19. dubna 2024

Philips dál zůstává bez kolaudace

Philips dál zůstává bez kolaudace

Hranice Hranická nizozemsko-korejská továrna LG Philips může dál vyrábět ve zkušebním provozu bez kolaudace a schváleného programu prevence havárií. Rozhodl o tom stavební úřad v Hranicích.
\"Továrna Philips si podala žádost o prodloužení do konce března a my jsme jí vyhověli,\" potvrdil Ladislav Patočka, vedoucí stavebního úřadu v Hranicích. Podle něj není sice časté, že firmy o něco podobného žádají, pokud se tak ale stane, většinou jim stavební úřad vyhoví. \"Nejčastěji firmy o prodloužení zkušebního provozu žádají poté, co jim nevyjdou například výsledky různých měření,\" dodal Ladislav Patočka.
To se však nelíbí ekologickému právnímu servisu, který tuto situaci monitoruje. \"To je jen potvrzení, že na Philips se vztahují jiná měřítka než na jiné subjekty. Rozhodně není normální, že by firma mohla vyrábět tři roky ve zkušebním provozu, a to za přihlížení a aktivní pomoci stavebního úřadu,\" domnívá se právník Pavel Franc z Ekologického právního servisu Brno. Právě on v září loňského roku poukázal na to, že hranická továrna na televizní obrazovky nemá schválený program prevence havárií a vyzval Krajský úřad v Olomouci, aby udělil továrně pokutu a přerušil provoz.
Krajští úředníci, kteří začali případ prošetřovat, však nakonec dospěli k názoru, že pokutu v tomto případě nelze uložit. \"Podmínkou pro uzavření pojištění je schválení bezpečnostního programu, k čemuž dosud nedošlo. Společnost má jako náhradu uzavřeno komerční pojištění, které mimo jiné pokrývá škody způsobené provozem zařízení,\" uvedl tehdy mluvčí kraje Ivo Heger.
Pokračování na straně C2

Pokračování ze strany C1
Podobně rozhodli krajští úředníci i v druhém případě, kdy ekologičtí právníci upozorňovali na to, že Philips nemá program prevence závažných havárií. Bez posouzení těchto rizik přitom nesmí nikdo takový podnik provozovat. \"Pracovníci krajského úřadu přímo na místě zjistili, že technologické řešení provozu nedává předpoklad pro ohrožení obyvatel. Odstup továrny od obydlené oblasti je takový, že případný únik a odpařování látek používaných v továrně obyvatele neohrozí,\" tvrdil Heger. Odvolával se přitom na výsledky šetření České inspekce životního prostředí, Inspektorátu bezpečnosti práce, krajské hygienické stanice a hasičského záchranného sboru z června minulého roku. \"Argumentace krajského úřadu má jistou, byť perverzní logiku, protože je zákonné pojištění vázáno na schválený program, který však Philips vůbec nemá. Pak ani nelze udělit pokutu. Nikdo se však už nezabýval tím, že vůbec neměli zahájit výrobu. Samotný zákon na to nemá potřebné páky, jedinou možností pak bylo ustanovení o zákazu činnosti, ale to by kromě porušení zákona muselo hrozit i nebezpečí havárie. To však podle kraje není oprávněné,\" řekl dříve Pavel Franc.
Továrna podezření odmítá. \"Technologické centrum v Hranicích je v provozu v souladu s českou legislativou. To znamená s potřebnými povoleními k provozu,\" tvrdí mluvčí závodu Vladan Pěnkava. Podle něj by továrna měla začít vyrábět v běžném provozu letos.

Zdroj: Mladá fronta Dnes

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů