Sobota, 20. dubna 2024

Hradiště rozšíří sběrná místa pro tříděný odpad

Hradiště rozšíří sběrná místa pro tříděný odpad

Obyvatelé Uherského Hradiště získají další možnost, jak pomoci zužitkovat tříděný odpad. Do nynějška mohli na vybraných místech do specializovaných kontejnerů házet papír, sklo a plasty. Nyní začnou tento odpad přijímat také čtyři sběrné dvory provozované společností Sběrné suroviny.
\"Se sběrnými surovinami jsme uzavřeli smlouvu, že kromě papíru, skla a plastů, které je dál možné odnášet i do kontejnerů, budou přijímat také kovy a takzvané kompozitní obaly - tetrapaky od nápojů,\" uvedl místostarosta Evžen Uher (KDU-ČSL).
Město na základě smlouvy bude sběrným surovinám za tuto spolupráci platit. Na druhou stranu však za odpad odevzdaný občany bude dostávat peníze od firmy Ekokom. Ta takto přerozděluje finance, které musí povinně odvádět firmy produkující odpady. Například za jeden kilogram vytříděných tetrapaků platí společnost městům i obcím zhruba tři koruny, za kilogram papíru korunu a za sklo 60 haléřů.
\"Sběrné suroviny budou přesně evidovat, kolik odpadu od našich obyvatel přijaly. V našem případě by tak čistý zisk mohl činit ročně kolem sta tisíc korun,\" doplnil Uher.
Kromě ochrany životního prostředí si město od této akce slibuje především snížení množství netříděného odpadu. \"Pokud se jeho množství bude stále více snižovat, nebudeme mít potřebu navyšovat roční částku za odpady,\" doplnil místostarosta.

Zdroj: Právo

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů