Pátek, 19. dubna 2024

Jedenáctý ročník topenářské výstavy Infotherma

Náklady na vytápění představují stále větší položku. Kde hledat možné úspory a jak využívat obnovitelné zdroje? Odpovědi na tyto otázky se každoročně hledají na specializované topenářské výstavě Infotherma ve Frýdlantu nad Ostravicí.
Jedenáctý ročník topenářské výstavy Infotherma

Její jedenáctý ročník se uskuteční 19. - 22. ledna ve Sportovně společenském areálu. O výstavě jsme hovořili s jejím ředitelem Ing. Liborem Kostelným.

Každoročná účast více než 250 domácích a zahraničních vystavovatelů a přes 20 tisíc návštěvníků. V čem spatřujete důvod takového zájmu?

Tématika výstavy je pro občany stále aktuální. Tím, že je úzce specializovaná a snaží se danou problematiku řešit komplexně, včetně poradenství, přitahuje skutečné zájemce, což zase oceňují vystavovatelé. Opakovaný zájem je pak nejlepším měřítkem spokojenosti a prospěšnosti pro obě strany. Na uplynulých deseti ročnících se prezentovalo 2078 vystavovatelů a výstavy shlédlo 264 800 návštěvníků.

V čem se bude jedenáctý ročník lišit od předcházejících?

Nomenklatura výstavy se prakticky od prvního ročníku nemění. Přibývají pochopitelně nové obory, o kterých se před deseti lety mnoho nevědělo. Jsou to například palivové články, využívání vodíku pro vytápění, fotovoltaické články apod.

Co konkrétně je pro návštěvníky výstavy připraveno?

Vstupním exponátem bude například celodřevěný montovaný nízkoenergetický dům. Bude příkladem česko-polské spolupráce, neboť polský výrobce svůj exponát vybaví některými českými výrobky, jako jsou tepelné čerpadlo, kombinovaný krb na ústřední topení, využití krytiny apod. Celorepublikovou novinkou bude představení prototypu vodíkového palivového článku s možností pro vytápění rodinných domků. Řada dalších novinek bude z oboru tepelných čerpadel, rekuperátorů, solárních systémů a dalších.

Takže tradiční sortiment - kotle, radiátory, bojlery a podobně - přijde zkrátka?

Nikoliv. Většinu expozic bude tvořit tento sortiment. Jde nám stále o to, aby návštěvníci viděli celý sortiment domácích a dovážených otopných systémů. Naší snahou však je, aby zde byly technické novinky s vynikajícími ekonomickými a ekologickými parametry. Tyto věci jsme projednávali s většinou vystavovatelů. Stalo se již otázkou prestiže, aby se na výstavě představovaly špičkové výrobky a služby.

Jaký další doprovodný odborný program jste připravili?

Po dobrých zkušenostech z předcházejících let budeme pořádat krátké semináře, které úzce korespondují se zaměřením výstavy. Na desátém jubilejním ročníku se uskutečnilo 19 takových seminářů za účasti 984 návštěvníků. Pro letošní jedenáctý ročník je připraveno 20 seminářů a panelová diskuse k státní dotační politice. Tak jako v předcházejících letech bude pro individuální konzultace sloužit integrovaný poradenský stánek zainteresovaných ministerstev, ČEA, SFŽP, vysokých škol a dalších odborníků. Návštěvníci výstavy tak mohou získat zdarma informace ke všem okruhům otázek spojených s obsahem výstavy.

Na výstavách potkáváme hodně starostů obcí a měst, připravujete pro ně speciální program?

Pro zástupce samosprávy se 22. ledna uskuteční celodenní odborný doprovodný program věnovaný státnímu programu podpor úspor energie, dotacím, energetickým koncepcím, novým poznatkům pěstování a zpracování biomasy atd. Seznámí se s projektem vytápění obce biomasou a s využitím tepelných čerpadel pro centrální vytápění obce.

ZDROJ: MODERNÍ OBEC

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů