Sobota, 20. dubna 2024

Čtvrtina světové populace je sice bohatá, ale nepřináší jí to uspokojení

Čtvrtina světové populace je sice bohatá, ale nepřináší jí to uspokojení

Více než pětadvacet procent světové populace žije podle americké nevládní organizace Worldwatch Institute stylem, který byl donedávna vyhrazen pouze bohatým. Ze svého bohatství však nejsou šťastni, podle zprávy trpí nedostatkem času, jsou obéznější a žijí ve stresu.
Tuto konzumní třídu tvoří podle Worldwatch Institute kolem 1,7 miliardy obyvatel, kteří přejali zvyky vyhrazené dříve pouze obyvatelům bohaté části planety (USA, Evropy a Japonska). Tato konzumní střední třída roste především ve velkých zemích, jako je Čína a Indie.
Worldwatch Institute je prestižní nevládní instituce, která dlouhodobě sleduje globální vývoj a každý rok vydává zprávu o stavu planety, která má určité tematické zaměření. Zpráva pro rok 2004 analyzuje problém konzumu a kvality života.
Na zboží a služby vydaly domácnosti 20 biliónů dolarů, čtyřnásobek částky vynaložené na stejné účely v roce 1960. Podle Worldwatch Institute spotřeba přesahuje uspokojování potřeba a stává se samoúčelnou. Například za kosmetiku se ročně ve světě utratí přibližně 18 miliard dolarů, za plavby na luxusních zaoceánských lodích 14 miliard a za zmrzlinu jen v Evropě 11 miliard dolarů.
Odstranění hladu ve světě by stálo 19 miliard, pitná voda pro všechny 10 miliard a na odstranění negramotnosti pět miliard dolarů.
\"Zpráva ukazuje, že pojem spotřeba má i jiné aspekty než jen ekologický - právě třeba psychologický, protože lidé si nejsou schopni ani nakoupené zboží užít,\" komentoval zprávu Petr Lebeda, zakladatel vznikajícího Pražského institutu pro globální politiku Glopolis. \"Pojem kvalita života tak dostává nové rozměry.\"
Podle Worldwatch Institute teď lidstvo čeká složitý boj, kdy by lidé měli změnit své konzumní návyky. \"Je třeba vládám, podnikatelům i občanům vysvětlit, že by se neměly koncentrovat na hromadění zboží,\" praví se ve zprávě. Navrhovaná opatření by měla zahrnout ekologické daně, lepší zákony, které donutí průmysl odkupovat výrobky, které nejsou recyklovatelné, kvalitnější výrobky, které déle vydrží, a odpovědnější spotřebitele.
\"Je třeba reformovat ekonomickou logiku dřív, než bude třeba spotřebu regulovat,\" domnívá se Petr Lebeda. \"Nový pohled na ekonomiku může nabídnout nové příležitosti pro podnikání. Důležitý bude rostoucí počet spotřebitelů, kteří kritéria výdrže či recyklace nebo ekologického původu výrobku zohledňují už při nákupu.\"

ZDROJ: HN

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů