Čtvrtek, 25. dubna 2024

Kdy zabezpečí skládku v Pozďátkách?

Kdy zabezpečí skládku v Pozďátkách?
Ze skládky blízko Třebíče dál a dál uniká slabá kyselina sírová. Firma, která ji v Pozďátkách provozuje ji totiž ještě nezakryla fólii, která má zabránit tomu, aby do zelené skalice pronikala voda. Už ale uvažuje o další skládce nebezpečného odpadu.
Pozďátky - Žádné dobré zprávy těm, kteří věří, že v dohledném budoucnu se Vysočina zbaví skládky nebezpečných jedů v Pozďátkách u Třebíče. Nejnebezpečnější skládku v zemi provází prokletí.
Skládka dosud není, a do jara nebude ani zakryta fólií, která má zabránit, aby do uskladněné nezneutralizované zelené skalice pronikala dešťová voda. Ta se ve styku s chemikálií mění ve slabou kyselinou sírovou. Kyselá voda pak ze skládky nepřetržitě uniká do okolí. Kyselou vodu musí ze skládky její vlastník pravidelně odčerpávat a vozit k neutralizaci.
Majitel skládky - českoitalská firma ICKM Real Estate - tvrdí, že zadal zakázku na zakrytí skládky firmě, která sice vyinkasovala peníze, ale práce pouze zahájila a už nedokončila. \"Ta firma od nás vzala peníze a pak zmizela, šlo o skoro milion korun,\" řekl Miroslav Sklenařík, který zastupuje společnost ICKM.

Proč je skládka nezakrytá

Práce měla provádět spolu s dalšími pražská firma Janse podnikatele Jana Sehnoutka. Podle něj však nebyly práce provedeny, protože ICKM zadalo nesprávné technické parametry. \"Hrozila tam ekologická katastrofa, protože strany objednavatele byly navrženy některé údaje, jež neodpovídaly zatížení, které na skládce je,\" řekl Sehnoutek. Podle něj bude pokračování prací věcí dalšího jednání s ICKM.
Sklenařík řekl, že práce budou provedeny na jaře, až ze skládky zmizí sníh, který položení fólie brání. Podle původních slibů ICKM ale měla být fólie na skládce položena už loni počátkem září. To se však nestalo a nebyly splněny ani další slíbené termíny: říjen a pak listopad. \"Došlo k nedorozumění mezi investorem a dodavatelem. Co se přihodilo nebo ne, to nevím,\" řekl Vladimír Svoboda, který pro ICKM provádí práce, spojené se současným provozem skládky.

Plánují novou a větší

ICKM má v úmyslu skládku v Pozďátkách dál provozovat. Současnou skládku zelené skalice a dalších nebezpečných látek (tavicích solí s obsahem kyanidu) chce zabezpečit a postupně zde vybudovat skládku, kde by měly být i v budoucnu ukládány další nebezpečné odpady. Její kapacita by měla být oproti současné skládce až čtyřnásobná. \"Přichází to v úvahu v horizontu řekněme deseti let, až se zaplní stávající kapacita,\" řekl Sklenařík z ICKM.

Obce jsou proti

Lidé z okolních obcí s dalším provozováním skládky nesouhlasí. \"Máme špatné zkušenosti. Chtěli jsme mimo jiné, aby byly zakryty folií nebo zeminou volně uložené kyanidové soli. V tom jsme se s ICKM neshodli,\" řekl starosta přilehlé obce Slavičky Jiří Válal. Proti pokračování provozu skládky protestují i ekologická sdružení Arnika a Pozďátky bez jedů. Nelíbí se jim tempo a způsob, jakým ICKM k sanaci přistupuje.
Zatímco ekologové tvrdí, že skládku je třeba definitivně zlikvidovat, ICKM zatím neoznámil, jak chce nebezpečné látky zlikvidovat. Pouze oznámil, že v Pozďátkách chce v oblasti odpadů dál podnikat. Likvidaci skládky by měl podle jejích odpůrců zaplatit stát, ten by však potřebné peníze (přibližně sto milionů korun) vložil do sanace jen tehdy, pokud by skládka byla majetkem státu, nebo firmy se státní účastí. To ale není případ ICKM.
Spolupracovník ICKM Svoboda tvrdí, že pokládání fólie zbrzdila sama obec Slavičky, když na jaře nesouhlasila s udržovacími pracemi na skládce bez stavebního řízení. \"Řízení byla zahájeno, ale nabylo právní moci až koncem září, proto se to nestihlo,\" řekl Svoboda.
Ministerstvo životního prostředí nyní ICKM její podnikání v Pozďátkách ztížilo: před několika dny rozhodlo, že na sanaci i rozšíření skládky musí firma vypracovat náročnou ekologickou studii EIA.

Zdroj: Mladá fronta Dnes
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů