Pátek, 29. března 2024

Použité vánoční stromy končí jako zásyp kolem nových keřů

Použité vánoční stromy končí jako zásyp kolem nových keřů

Lounsko, Žatecko, Podbořansko - Svátek tří králů je tradičním datem, k němuž většina rodin likviduje vánoční stromy. V rodinách, kde oba rodiče pracují, tak připadla likvidace vánoční nádhery většinou na jeden z uplynulých lednových víkendů.
\"První vyhozené stromečky jsme ale nacházeli u popelnic už hned po skončení vánočních svátků nebo v poslední prosincovou neděli,\" uvedl včera Martin Jelínek z odboru životního prostředí Městského úřadu v Podbořanech. Sběr stromků před domy proto zahájilo město ihned po Vánocích a trvá dosud.
Stromky končí v drtičce, rozemleté pak poslouží k zásypu při výsadbě nových okrasných keřů namísto rašeliny. Některé okrasné keře, vyžadující kyselé prostředí, se musí po výsadbě nastýlat rašelinou, kterou však drť z mladých jehličnaných stromů v plné míře nahradí.
Stejným způsobem končí vánoční stromy i v sousedním Žatci, kde je mimo vlastní svoz, organizovaný třikrát týdně technickými službami města, sbírá s ostatním komunálním odpadem i Likor Žatec. \"Rozdrcené stromky skladujeme na speciální skládce a používáme při údržbě veřejné zeleně,\" přisvědčil ředitel Technických služeb Žatec Andrej Grežo.
V užitečné dřevěné štěpky se mění likvidované symboly Vánoc i v Postoloprtech. \"Stromy sbíráme vlatními prostředky dvakrát týdně a zatím je město čisté, stromky se nikde nepovalují,\" uvedl jednatel TS Postoloprty Stanislav Rumlena.
Větší vesnice v blízkosti měst sice likvidaci stromů nezajišťují, lidé si však poradí sami. \"Všichni v obci ještě zdaleka plynem netopí. Pokud někdo neví, jak strom zlikvidovat bez negativních vlivů na životní prostředí, přinese jej do našeho sběrného dvora,\" uvedl starosta Cítolib Václav Karban.

Zdroj: Deník Lučan

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů