Pátek, 29. března 2024

Mezinárodní studie: Česká republika může bez podpory čisté energie přijít o miliardy investic

Mezinárodní studie: Česká republika může bez podpory čisté energie přijít o miliardy investic

Česká republika a další noví členové Evropské unie přijdou během příštích dvou desetiletí o investice ve výši přinejmenším 18 miliard eur, pokud nezavedou dobrou legislativu a další opatření podporující čisté zdroje energie. Varuje před tím studie, kterou dnes v Bruselu vydává Světový fond pro ochranu přírody (WWF) ve spolupráci s partnerskými organizacemi včetně Hnutí DUHA.

Studie zároveň odhaduje, že čistá energie - jako jsou větrné elektrárny, solární kolektory a především spalování biomasy či bioplynu - v České republice může vytvořit 60 000 nových pracovních míst.

Potenciál čisté energie v osmi nových členských státech (studie se nezabývá Kyprem a Maltou) činí 20 000 megawatt instalovaného výkonu, ekvivalent 50 velkých uhelných elektráren.

WWF zároveň varuje, že podmínkou úspěchu je dobrá legislativa, která zajistí předvídatelné finanční prostředí pro podnikatele; odstranění velmi komplikovaných administrativních procedur a dlouhodobá garance slušné ceny elektřiny z obnovitelných zdrojů, aby se jejich budování vyplácelo.

Ve srovnání s dalšími novými členskými EU zeměmi vychází Česká republika poměrně dobře díky vyhlášce Energetického regulačního úřadu z roku 2002, která stanovila pevné výkupní ceny za čistou elektřinu. Studie ale jedním dechem varuje, že krátkodobé opatření není dost účinné, protože negarantuje dostatečnou jistotu pro podnikatele. V únoru Poslanecká sněmovna začne projednávat návrh nového zákona o podpoře obnovitelných zdrojů. Hnutí DUHA prosazuje jeho podstatné úpravy, aby byl skutečně úspěšný.

Za vysloveně pozitivní příklad proto studie WWF označuje Litvu.

Studii lze stáhnout na www.panda.org

 Petr Holub z Hnutí DUHA, autor analýzy české legislativy ve studii WWF, řekl:

\"Čistá energie pomůže snížit rekordní český příspěvek ke globálním změnám podnebí, vytvoří tisíce nových pracovních míst a přivede investice především do slabých venkovských obcí. Mezinárodní srovnání varuje, že naše kulhání míle pozadu za Německem a dalšími evropskými  státy způsobuje hlavně špatná legislativa. Domácí výrobci nemají jistotu, že se jim investice do větrných elektráren a podobných projektů vůbec vrátí, takže je velmi obtížné získat bankovní úvěr.\"

Kontakt:

Petr Holub, Hnutí DUHA, telefon 604-177711, 545-214-431, email petr.holub@hnutiduha.cz

Giulio Volpi, WWF, telefon 0032-497-506-805, email gvolpi@wwfepo.org

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů