Čtvrtek, 25. dubna 2024

Čistírnu postavili v rekordním čase

Čistírnu postavili v rekordním čase

Za čtyři měsíce zvládli v Osvračíně postavit čistírnu odpadních vod a vybudovat pět set metrů kanalizace. Obec požádala o celý vklad ministerstva životního prostředí a letošní \"finiš\" bude hradit ze svého.

Osvračín - První etapa výstavby čistírny odpadních vod a kanalizace, kterou si v loňském roce naplánovalo vedení Osvračína, skončila více než úspěšně. I přesto, že měla obec na realizaci stavby šibeniční termín, díky příznivému počasí mohla bez problémů čtyři měsíce stavět. Osvračín dokonce ještě loni na sklonku roku požádal o přidělení financí z Ministerstva životního prostředí na etapu číslo 2, ke které by mělo dojít až v roce letošním.
Investičně nejnáročnější akce obce zaměstnávala zastupitele a budila zájem obyvatel od poloviny září. Podle podmínek k přidělení dotace musela obec poslední fakturu dodat bankovnímu ústavu 12. prosince 2003. \"Faktem je, že jsme stavěli a stavěli a zjistili jsme, že vzhledem k příznivému počasí - netrápila nás velká voda, mrazy ani deště - jsme schopni prostavět více. Samozřejmě svůj podíl na úspěchu stavby mají také firmy. Měli jsme akci rozdělenou na dva roky, takže jsme si o druhý podíl ministerstva životního prostředí požádali ještě loni a úspěšně ho dostali,\" vysvětluje starosta obce Milan Strakoš, který o úspěšném dokončení akce pochyboval velmi málo, ne-li vůbec.
Z fondu MŽP loni Osvračín čerpal příspěvek ve výši 4 354 000 Kč, ke kterému přidal téměř dva miliony korun z obecní pokladny. Celá čistírna, plus pět set metrů kanalizace bude stát něco přes sedm milionů korun. Letošní doplatek už hradí pouze obec. I přesto, že částka investovaná do této stavby je pro Osvračín poměrně vysoká, obec hospodaří bez dluhů.
\"Kanalizace je položená, zbývá ji do konce dubna zaasfaltovat. Technologie čistírny je nainstalovaná, chybí dlažby, obklady a venkovní terénní úpravy včetně oplocení. V hrubých rysech je tedy práce hotová. Podařilo se nám to v rekordním čase. Museli jsme samozřejmě řešit i různé problémy, ale vždycky jsme našli nějaké řešení,\" popisuje starosta hotovou práci. Kolaudace celého díla je předběžně naplánovaná v polovině roku, do té dody se musí vyřešit přívod elektrické energie, který se neobjevil v projektu stavby.
První \"zákazníci\" se na čistírnu napojí v nejbližších době.
\"O prvních přípojkách budeme příští týden jednat s firmou. Celá kanalizace a čistírna slouží k tomu, aby se lidé mohli legální cestou zbavit odpadu. Chceme lidem zřízení přípojek samozřejmě usnadnit, až k hradbám jejich pozemků jim je proto zřídíme na náklady obce. V současné době uvažujeme o sedmi prvních přípojkách,\" vysvětluje Strakoš.
Výstavbou čistírny odpadních vod a zhruba 500 metrů kanalizace ale snaha obce v tomto směru nekončí. V ulicích Osvračína ještě chybí rozvést přibližně tři tisíce metrů kanalizace. Proto chce obec do března vytvořit projekt, na jehož základě se bude snažit získat finance na další výstavbu kanalizace.
\"Chceme čistírnu uvést do takového stavbu, aby byla plně funkční. Problém je v penězích - do čistírny odpadních vod a pět set metrů kanalizace jsme investovali tři miliony korun. To je poměrně vyčerpávající. Pokusíme se sehnat peníze z fondů EU,\" dodává k plánům osvračínský starosta.

Zdroj: Domažlický deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů