Pátek, 29. března 2024

Nová publikace o sociální ekologii

„Pozvání do sociální ekologie“ shrnuje čtyři texty americké autorky Janet Biehl. Brožuru by šlo vřele doporučit tak mnoha českým sociálním ekologům, kteří si pod tímto pojmem představují něco na způsob „mírného pokroku v mezích zákona“.
Nová publikace o sociální ekologii
Anarchistický nakladatelský kolektiv Subverze po ročním „zimním spánku“ vydal novou, svou první regulérní publikaci.

Nejrozsáhlejší z textů je „Úvod do sociální ekologie,“ nastiňující hlavní myšlenkové postuláty tohoto proudu, jako myšlenek, které spojují řešení ekologické krize s nalezením takového uspořádání společnosti, které by mu nejlépe odpovídalo. Předpokladem řešení ekologické krize je odstranění kapitalismu – ale zároveň takové revoluční myšlení, které nebude poplatné schématům z před-minulého století a bude reagovat na dnešní stav biosféry.

Kratším textem jsou „Teze o hlubinné a sociální ekologii“ (již uveřejněné v Existenci 12) se zabývají dvěma významnými proudy v radikálně ekologickém hnutí. Autorka odmítá obvinění hlubinné ekologie, že za ekologickou katastrofu může lidský druh jako takový a rozvíjí sociálně ekologickou argumentaci a kritiku hlubinné ekologie.

Následující text, „Politika oproti státnictví,“ by mohl v českém prostředí sloužit jako text k diskusi snad úplně pro všechny. Jedná se totiž o úvod do myšlenek směru, který zde dosud nikdo soustavně neprosazuje – libertinského municipalismu. Autorka se hlásí k demokracii, odmítá ale dosud převládající pojetí demokracie jako „zastupitelského“ vládnutí elit. Usiluje o přímou, samosprávnou demokracii a za její základ pokládá aktivitu na lokální úrovni.

Poslední text s názvem „O konsensu“ je stručnou kritikou častého rozhodovacího mechanismu v mnoha ekologických i jiných hnutích.

Brožura má 30 stran A5 a barevnou obálku. Seženete ji v alternativních distribucích, některých knihkupectvích a rovněž i v distribuci ČSAF.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů