Sobota, 20. dubna 2024

Zelený týden 2004: Komise vyhlašuje soutěž pro školy

Evropská komise zve všechny děti z rozšířené EU a kandidátských zemí ve věku 6 až 16 let k účasti v soutěži škol Zelený týden 2004.

Zelený týden 2004: Komise vyhlašuje soutěž pro školy

Soutěž tvoří součást každoroční konference a výstavy, která se bude konat ve dnech 1. – 4. června 2004 v Bruselu. Letošní soutěž upozorňuje na dvacáté páté výročí směrnice o ptácích. Menší děti mohou tvořit kresby a malby s ptačí tematikou, zatímco větší děti mohou předložit fotografie ptáků v jejich přirozeném prostředí.

Tři nejlepší z každé kategorie vyhrají výlet do Bruselu v doprovodu rodiče nebo jiné dospělé osoby. Slavnostní vyhlášení vítězů bude součástí Zeleného týdne, vítězové převezmou ceny za přítomnosti delegátů konference, odborníků na životní prostředí a zástupců tisku. Budou mít rovněž příležitost setkat se s komisařkou pro životní prostředí Margot Wallströmovou.

První kategorie – kresba a malba

Kategorie je otevřena pro děti ve věku 6-10 let. Do soutěže jsou přijímány kresby a malby ptáků. Tématy mohou být například ptáci v jejich přirozeném prostředí, vodní ptactvo, stěhovaví ptáci nebo způsob, jak ptáci ovlivňují ekosystém. 20 nejlepších bude vystaveno na výstavě v rámci Zeleného týdne.

Druhá kategorie – fotografie

Kategorie je otevřena pro děti ve věku 11-16 let. Fotografie mohou být pořízeny kdekoliv – doma na zahradě nebo na výletě nebo u školy. Jediná podmínka je, že ptáci nesmí být v kleci. 20 nejlepších bude vystaveno na výstavě v Bruselu.

Pravidla soutěže

Soutěžní práce mohou být zasílány pouze prostřednictvím školy, práce od zaslané jednotlivci nebudou přijaty. Práce musí být naskenovány nebo přímo digitálně vytvořeny a zaslány Generálnímu ředitelství pro životní prostředí (uzávěrka je 1. března 2004) prostřednictvím webové stránky soutěže Zeleného týdne, která bude přístupná ve 20 jazycích na adrese
http://europa.eu.int/comm/environment/youth/index_en.html
Webová stránka by měla přinést i nejen zdrojem informací, ale i nápadů pro učitele a účastníky soutěže. Soutěžní porotu budou tvořit učitelé a odborníci na životní prostředí z celé Evropy, kteří spolu se zástupci Evropské komise vyberou vítěze.

Všeobecné informace

Soutěž, která se v podobné formě uskuteční už počtvrté, organizuje jménem Generálního ředitelství pro životní prostředí Evropské komise síť evropských škol European Schoonet (www.eun.org). Dotazy týkající se soutěže Vám zodpoví Alexa Joyce na adrese alexa.joyce@eun.org nebo telefonu: 32 790 7575.

Zdroj: ICEU

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů