Úterý, 16. dubna 2024

Nadměrný hluk

Nadměrný hluk
V pravidlech se říká, že řidič kromě jiného nesmí ostatní účastníky silničního provozu obtěžovat nadměrným hlukem. Co to ale vlastně nadměrný hluk je a kdo může stanovit, že auto je hlučné. Vždyť to, co se nám může zdát hlučné v noci, toho si přes den ani nevšimneme. Co to tedy je nadměrný hluk?

\"Nadměrný hluk souvisí s vyhláškou o technické způsobilosti vozidel, kde jsou stanoveny přesné hodnoty. Samozřejmě laik těžko odhadne, jestli jeho vozidlo vytváří nadměrný hluk, nebo zda je to ještě v normě. Tady by pomohla jedině prohlídka vozu odbornými techniky, kteří na to mají přístroje. Ovšem jsou situace, kdy i bez tohoto změření bude hlučnost vozidla tak vysoká, že dojde k naplnění skutkového děje přestupku podle paragrafu 7 zákona 361 a řidiči hrozí pokuta, ať už na místě, nebo potom při projednání ve správním řízení,\" říká o nadměrném hluku z pohledu zákona JUDr. Zdeněk Svátek.

Nadměrný hluk může způsobit například rozbitý a nebo nějak upravený výfuk. Proto, každá úprava musí být schválená. Nadměrným hlukem ale okolí obtěžují také reklamní auta, z jejichž reproduktorů se každých deset minut line ta samá melodie.

\"Samozřejmě, že takový případ také spadá do toho ustanovení 7, které říká, že nesmím obtěžovat účastníky provozu mimo jiné nadměrným hlukem. Tím tedy zaprvé obtěžuji a zadruhé si tím stěžuji situaci i jako řidič, protože nemůžu sledovat, jestli nejsem dojížděn vozidlem s právem přednostní jízdy, neslyším jeho houkačku. Typické je to také na železničním přejezdu, kdy si nemohu poslechnout, jestli se blíží vlak nebo železniční vozidlo.\"

Tedy i nahlas puštěné rádio je přestupkem, který může být sankcionován. A co v případě, že muzikychtivý řidič zaviní dopravní nehodu? V první řadě bude velmi obtížné dokázat mu, že příčinou všeho byla hlasitá hudba.

\"Takové chování řidiče pak bude ve svém důsledku znamenat nesplnění základní povinnosti věnovat se trvale řízení a sledování ostatního provozu, protože hudba nebo hluk od této povinnosti podstatným způsobem odvádějí,\" varuje na závěr Zdeněk Svátek.

Autor: Petr Jansa, Petr Lutonský
Zdroj: Motožurnál

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů