Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Pozvánka
na  tiskovou konferenci ministrů životního prostředí České a Slovenské republiky o společných projektech a přeshraniční spolupráci v oblasti odpadového hospodářství, která se uskuteční v úterý 27.1.2004 v 17.30 v Hodoníně (Městský úřad, Masarykovo náměstí 1).
Ministři Libor Ambrozek a László Miklós podepíší memorandum o vzájemné spolupráci oblasti odpadového hospodářství. Tiskové konference se zúčastní také zástupci Jihomoravského, Trnavského a Bratislavského kraje, města Hodonín a experti obou ministerstev.

EVROPA ZAČÍNÁ UZNÁVAT GENETICKY UPRAVENÉ PLODINY
Agrární obchod mezi Evropskou unií a dalšími zeměmi se zbavuje další překážky. Evropa totiž začíná uznávat takzvané geneticky upravené plodiny, jež produkují hlavně zámořské či jihoasijské země. Průlomem v dosavadním odmítavém postoji řady zemí unie je postup Německa. Spolková vláda už schválila návrh zákona, který pěstování genově modifikovaných (GM) plodin umožní. Platit by měl od letošního léta. Němečtí ekonomové odhadují, že díky GM plodinám by se zvýšily roční výnosy oproti tradičním rostlinám až o osm miliónů tun, což by byl přínos jedné miliardy eur. Ve světě se geneticky upravené plodiny rozrůstají, rok 2003 pro ně znamenal meziroční nárůst ploch o 15 procent.

SENÁT: ZÁKON O OHROŽENÝCH DRUZÍCH BY MĚL ZAKAZOVAT LOV VELRYB
Zákon o omezení obchodu s ohroženými druhy zvířat a rostlin by měl obsahovat i zákaz lovu velryb pro lodě pod českou vlajkou. Reagoval by tak v předstihu na chystané připojení České republiky k mezinárodní úmluvě o regulaci velrybářství. Senát proto vrátil zákon Poslanecké sněmovně hlasy 54 ze 61 přítomných senátorů. Ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL) to podpořil. Senátorka Jitka Seitlová (za hnutí Nezávislí) připomněla, že nový zákaz proti dosavadnímu stavu nic nemění, neboť Česko velrybářské lodě nemá.

KUŽVART NEVYVOLÁVÁ V BRUSELU NADŠENÍ, ALE ANI ZÁSADNÍ NESOUHLAS
Uslyší- li jméno Miloš Kužvart, krčí úředníci evropských institucí a diplomaté obvykle rameny. Neznám, nevím, těžko mohu hodnotit. Jeho nominace jako kandidáta ČSSD na úřad prvního českého člena Evropské komise, tedy nejsilnějšího z českých uchazečů, vyvolává očividně rozpaky, nikoli však apriorní nesouhlas. V Evropské komisi se nyní horečně zjišťuje, co je vlastně zač, jaký byl jeho výkon v minulé Zemanově vládě, nakolik vážně je jeho nominace míněna, jak silné je jeho politické postavení. Lidé nahlas uvažují, zda jeho jméno není jen jedním tahem na vnitřní české šachovnici, po kterém mohou následovat další.

Európska komisia zažalovala deväť členských štátov EÚ za to, že nerešpektujú európske smernice proti znečisteniu ovzdušia.
Belgicko, Taliansko, Grécko, Portugalsko, Holandsko, Nemecko, Luxembursko, Rakúsko a Španielsko neprijali v stanovenom termíne národné opatrenia vyplývajúce z príslušných smerníc zameraných na zlepšovanie kvality vzduchu.
\"Vyzývam členské štáty, aby urýchlili implementáciu zákonov EÚ v tejto oblasti, pretože meškanie vystavuje našich občanov väčšiemu riziku zdravotných problémov súvisiacich so zlou kvalitou ovzdušia,\" uviedla komisárka pre životné prostredie Margot Wallströmová.
Smernice, v ktorých uplatňovaní previnilé členské štáty meškajú, sa týkajú napríklad spaľovania odpadov, dodržiavania limitov benzénu, síry a ďalších látok vo vzduchu i ochrany ozónovej vrstvy.

Soud se dvěma Čechy, které novozélandské úřady obvinily z pašování orchidejí, byl na žádost obhajoby o týden odložen. Bývalý pracovník inspekce životního prostředí Jindřich Šmiták a čtyřiapadesátiletý děkan Lékařské fakulty Univerzity Palackého Čestmír Číhalík se mají k soudu opět dostavit příští čtvrtek, do té doby zůstanou na svobodě. O odložení přelíčení požádala advokátka obou obviněných Collen Newtonová, aby se mohla seznámit s obžalovacím spisem.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů