Pátek, 29. března 2024

Krutý mráz si vyžádal už čtyři oběti

Krutý mráz si vyžádal už čtyři oběti

Počet lidí, kteří umrzli za posledních pět dní, kdy republiku sužují silné mrazy, se zvýšil na čtyři. V noci na čtvrtek umrzl dvaapadesátiletý muž v obci Morávka na FrýdeckoMístecku. Podle severomoravské policejní mluvčí Dagmar Bednarčíkové muž, který v Morávce bydlel, zemřel nedaleko tamní restaurace. Jeho tělo nalezli ráno náhodní chodci. \"Tělo leželo v příkopu u silnice. Přivolaný lékař jako příčinu smrti uvedl umrznutí a vyloučil cizí zavinění,\" uvedla mluvčí.
Ve čtvrtek umrzl i bezdomovec spící v krmelci mezi Petrkovem a Svatým křížem na Havlíčkobrodsku. V pátek mráz zabil dva muže bez přístřeší v Praze.
Azylové domy a ubytovny na mnoha místech republiky byly o víkendu zcela zaplněny. Jejich zaměstnanci se snažili pro další zájemce vytvořit přistýlky nebo jim alespoň umožnit strávit noci na židlích. Ne všichni bezdomovci se ale spoléhají na charitativní pomoc. Někteří hledají azyl v tramvajích, opuštěných budovách nebo u teplovodů.
Silný mráz ohrožuje i zvířata, pro jejichž organismus představuje velkou zátěž. Ochránci přírody tak o víkendu našli několik mrtvých dravých ptáků. \"Dravci se nedostanou ke své přirozené potravě - hrabošům, které chrání vrstva zmrzlého sněhu,\" vysvětlil šéf rokycanských ochránců přírody Pavel Moulis.
Před mrazem musejí některá zvířata ochránit i pracovníci zoologických zahrad. \"Většina tropických zvířat je v teple. Před třemi týdny jsme do vnitřních prostor přestěhovali např. pelikány,\" líčil mluvčí pražské zoo Vít Kahle.

Zdroj: Lidové noviny

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů