Pátek, 29. března 2024

Pracují na projektu Globe

Zkoumají stav vody, půdy, rostlin i aktuální počasí, naměřené hodnoty odesílají do americké NASA.
Pracují na projektu Globe

Litomyšl - Projekt Globe byl založen před deseti lety ve Spojených státech amerických, odtud se rozběhl rychle do celého světa. V současné době je do něho zapojeno zhruba sto třicet zemí, dokonce prý Keňa. V České republice program koordinuje nadace Tereza, v Litomyšli na něm pracují gymnazisté a technická škola.

Dva roky před sebou
Studenti gymnázia měří několik ukazatelů životního prostředí, zabývají se meteorologií, hydrologií, pedologií, biometrií, fenologií a dálkovým průzkumem Země. \"Podruhé v historii pracuje na projektu téměř celá třída. Máme před sebou další dva roky vytrvalého měření, doufáme, že projekt poodhalí skutečný stav životního prostředí v naší oblasti a obohatí nás o cenné zkušenosti,\" říkají Tereza Leníčková a Lenka Kinclová z gymnázia. Každý všední den zjišťují studenti aktuální teplotu, množství srážek, pokryvnost a typy oblaků, v zimě i sněhovou pokrývku.
\"Naše meteorologické stanoviště se nachází na zahradě školy, kde je umístěna i meteorologická budka s maximo-minimálním teploměrem,\" řekla Kinclová.
Hydrologie zkoumá vše kolem vody, Litomyšlští měří kvalitu vody řeky Loučné. Jednou týdně zjišťují teplotu, průhlednost a odebírají vzorky, z nichž pak v laboratoři zjišťují pH, brzy prý přidají i měření vodivosti vody.
\"Pedologie zkoumá kvalitu půdy, měří se však jednou za tři roky, nás to teprve čeká,\" vysvětlila Leníčková.
Studenti vytyčili v chráněné krajinné oblasti Nedošínský háj takzvaný pixel, čtverec o rozměru třicet krát třicet metrů, který slouží v biometrii. V tomto čtverci měří jednou ročně výšku a průměr kmene dominantního stromu, pokryvnost bylinného i stromového patra. Každý měsíc tady fotograf pořizuje snímky do čtyř světových stran, mladí badatelé sledují změnu přírody v jednotlivých ročních obdobích. Po odeslání 250 měření zaměří družice litomyšlský pixel a pořídí jeho družicový snímek v okruhu zhruba třiceti kilometrů.
Fenologie se věnuje růstu rostlin.
\"My zkoumáme šeřík obecný, protože jde o nejrozšířenější rostlinu na světě. Můžeme tak porovnávat údaje s ostatními zeměmi,\" konstatovala Kinclová. Podotkla, že před časem někdo odřízl z keře \"měřící\" větev, od jara tedy začnou znovu.

Komunikují s NASA
Naměřené hodnoty posílají gymnazisté americké NASA.
\"Komunikace s NASA funguje dobře, vědci se na nás obracejí i s požadavky specifických měření,\" řekla pedagožka Martina Kunderová. Potvrdila, že základní měření dávají zabrat.
\"Studenti musejí změřit, zapsat a přemýšlet, co napíší. Leckdy odhalí lokální znečištění vody,\" chválí Kunderové své svěřence. Za to, že studenti vydrželi celý rok, získali přístroj konduktometr.

Zdroj: Noviny Svitavska
Autor: PETRA SOUKUPOVÁ

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů