Pátek, 29. března 2024

Spolana přiznala únik chemikálií

Zápach v Libiši způsobil minulý týden alkohol a chloroform, který vytekl do strouhy
Spolana přiznala únik chemikálií

Neratovice, Libiš - Spolana Neratovice přiznala, že z jejího areálu unikly minulý týden chemikálie chloroform a etylalkohol. Chemička včera zveřejnila výsledky měření v Libiši z předchozího týdne, kdy na únik nepřišla sama továrna, ale na štiplavý zápach opakovaně upozorňoval jeden z místních obyvatel.
Teprve pak hasiči odebrali vzorky vody ze strouhy vytékající z továrny a vzorky vzduchu. \" Ve vodě byly zjištěny zvýšené koncentrace látek, se kterými pracuje firma Nerapharm, dceřiná společnost Spolany. Látky unikly s největší pravděpodobností ve středu 21. ledna,\" uvedl mluvčí chemičky Josef Petrů. Posléze upřesnil, že zmíněnými látkami byly chloroform a etylalkohol.
Chloroform se přitom používal už od historie jako omračující látka, anestetikum při operacích, a dokonce jej používala i vojska, aby zneškodnila nepřítele.
Kvůli úniku byla část provozu firmy Nerapharm, která se zabývá výrobou léků, odstavena a zbývající provozy podle Spolany pokračují pod přísným dohledem. \" Jsou stanoveny tři hypotézy, proč k úniku došlo. Jedna z nich je vadná kanalizace, což nyní ověřujeme. Další výsledky budou v úterý,\" oznámil Josef Petrů. V ovzduší bylo podle něj tak malé množství látek, že se nedaly ani identifikovat. Přitom zápach v dané lokalitě byl velmi silný a nepříjemný. Přesto mnozí hasiči tvrdili, že nic necítí. Nakonec přijel na místo ředitel Spolany Miroslav Kuliha, který připustil, že situace v pořádku není.
Celou záležitost řeší i inspekce životního prostředí. \" V tuto chvíli je odstavena výroba, která je pravděpodobně zdrojem úniku, ovšem Spolana musí udělat další měření, jedno nestačí,\" řekla mluvčí inspekce Eva Rolečková. Inspektoři podle ní dále sledují vývoj ve Spolaně a další rozhodnutí padnou až po zjištění výsledků opakovaného měření vzorků vody z Libišské strouhy. Tu by měla Spolana vyčistit. \" Strouha bude nejspíš zahrnuta do likvidace ekologických zátěží a vyčištěna s finanční pomocí Fondu národního majetku,\" dodal Petrů. Ekologové tentokrát stojí v ústraní. \" Vadí nám, že se řeší vždy jen dílčí úniky a že se neřeší systém zabezpečení výroby jako celek,\" uvedl Miroslav Šuta z Greenpeace.


Fotografie:
PRÝ NIC NECÍTILI. Hasiči při svém pátečním zásahu v Libiši měřili vzorky vody ze strouhy i z ovzduší. I přes silný zápach v ovzduší ovšem hasiči tvrdili, že nic necítí. Nyní sama Spolana potvrdila, že do strouhy unikl chloroform.
Fotografie: MAFA - RADEK CIHLA

Zdroj: Mladá fronta Dnes 
Autor: RADEK PLAVECKÝ

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů