Středa, 24. dubna 2024

Unie chce uvolnit peníze na rozvoj jaderné energetiky

Unie chce uvolnit peníze na rozvoj jaderné energetiky

Velmi rozporuplné reakce vyvolaly na evropské politické scéně tzv. jaderné směrnice, které schválili poslanci Evropského parlamentu. Kritikům se podpora atomové energetiky nelíbí. Tvrdí, že prioritou unie mají být investice do alternativních zdrojů.
\"Nové směrnice k jaderné energetice jsou krokem zpět. Unie by neměla plýtvat penězi na odvětví, jež škodí životnímu prostředí a v budoucnu se má utlumovat,\" uvedla rakouská lidovecká poslankyně Marialiese Flemmingová.
Co Evropský parlament vlastně schválil? Jedná se ve skutečnosti o tři soubory směrnic. První definuje vztah společných orgánů Evropské unie k národním úřadům pro jadernou bezpečnost, druhý zavazuje země vyřešit uskladnění jaderného odpadu a třetí předpokládá možnost využívat unijní peníze pro jaderné odvětví.

MEZITITULEK: Národní kontrola stačí
V případě prvního souboru poslanci odmítli snahy vytvořit společný orgán Evropské unie, který by převzal část pravomocí národních úřadů pro jadernou bezpečnost. Zástupci Rakouska a frakce Zelených usilovali, aby tuto pravomoc získala Evropská komise, ale jejich nápad neprošel. Národní úřady pro jadernou bezpečnost jsou nadále autonomním orgánem a jejich partnerem je Mezinárodní agentura pro atomovou energii.
\"Je hanba, že poslanci schválili podobné opatření. Dokazuje to, že v Evropské unii sílí jaderná lobby,\" uvedla německá poslankyně za zelené Hiltrud Breyerová.
Rozhodnutí parlamentu naopak přivítalo Evropské atomové fórum Foratom. Jeho prezident Peter Haug řekl, že národní úřady pro jadernou bezpečnost není třeba podrobovat dalším kontrolám. \"Každý takový úřad má zajistit maximální možnou bezpečnost jaderné elektrárny,\" uvedl.
Co se týče druhého souboru, poslanci vyhověli návrhu komise, aby státy unie do roku 2018 definitivně vyřešily skladování vyhořelého vysoce radioaktivního jaderného paliva. Do roku 2013 mají mít unijní země řešení pro skladování méně radioaktivního odpadu.
Evropský parlament přitom vyzval společenství Euratom, aby poskytl členským zemím nebo přímo jaderným elektrárnám půjčky k dosažení těchto cílů. Peníze by se také mohly využít pro posílení bezpečnosti jaderných elektráren z hlediska hrozby teroristického útoku. \"Peníze od Euratomu by mohly využít také nové členské země. Některé z nich musejí postupně zavřít své jaderné elektrárny nebo investují do posílení bezpečnosti. Euratom by jim mohl poskytnout výhodné půjčky,\" řekl HN mluvčí Foratomu Jack Ashton.
Odpůrci jaderné energetiky ale tvrdí, že Euratom by měl půjčovat maximálně na útlum jaderné energetiky, ne na její rozvoj.

MEZITITULEK: Peníze unie v Česku zatím nic nezmění
Možnost financovat jadernou energetiku i prostřednictvím peněz z EU nepřinese v Česku zásadní změnu postojů.
Ministerstvo životního prostředí chce dále prosazovat postupné odbourání výroby elektřiny z jádra, ministerstvo průmyslu a obchodu tuto iniciativu podporuje. Jediný provozovatel jaderných elektráren v tuzemsku, energetická společnost ČEZ, považuje postoj unie za logický.
\"Všechny evropské státy předpokládají růst spotřeby elektřiny. Jako energetický základ pro budoucnost se nyní jeví jádro jako nenahraditelné,\" říká Josef Sedlák, místopředseda představenstva a ředitel sekce ekonomiky a obchodu jaderných elektráren ČEZ. Zároveň to však podle něj neznamená, že se mělo méně pozornosti věnovat obnovitelným zdrojům.
Naopak vývoj kolem konečného úložiště vyhořelého paliva přístup Evropské umie zřejmě nijak neurychlí. \"Nejsem přesvědčen, že musíme někam spěchat,\" dodal Sedlák.
Podle náměstka ministra průmyslu a obchodu Martina Peciny by Česká republika přivítala rozšíření této aktivity Evropské unie. \"Přivítali bychom i rozšíření účelu půjček o výstavbu výzkumných reaktorů, odstavování reaktorů s končící životností a nakládání s vyhořelým jaderným palivem,\" řekl Pecina.

ZDROJ: HN

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů