Úterý, 23. dubna 2024

Kanál by poškodil přírodu, tvrdí rakouský úřad

Kanál by poškodil přírodu, tvrdí rakouský úřad

Nejvyšší rakouský kontrolní úřad rozhodl, že stavba vodního kanálu spojujícího Břeclav a Vídeň výrazně poškodí na rakouské straně přírodu chráněnou mezinárodními úmluvami. Toto rozhodnutí tak může být klíčové pro rakouské ministerstvo životního prostředí, které bude o povolení pro stavbu kanálu rozhodovat.
Na rakouský kontrolní úřad Rechnungshof se se žádostí o posouzení stavby obrátily tamní ekologické organizace. Úřad tvrdí, že by stavba kanálu na rakouské straně hranice nenávratně poškodila vzácnou krajinu, která je chráněna mezinárodní takzvanou Ramsarskou úmluvou o ochraně mokřadů.
Na rakouském území má přitom být většina z devadesátikilometrové trasy kanálu, na české straně hranice jenom několik kilometrů.
Ministři dopravy Česka, Slovenska a Rakouska v říjnu minulého roku přitom dali kanálu prioritu s tím, že každá strana sestaví expertní týmy a bude hledat ideální variantu výstavby. \"O rozhodnutí rakouského úřadu zatím nemáme žádné informace, zabýváme se přípravou napojení na našem území,\" uvedla Magdalena Konvičková z odboru plavby a vodních cest Ministerstva dopravy.
Rozhodnutí kontrolního úřadu sice přípravy nezastaví úplně, bude ale jedním z rozhodujících stanovisek pro konečný verdikt rakouského ministerstva životního prostředí. Ten už může stavbu buď definitivně povolit, nebo odmítnout.
Ke stavbě kanálu je skeptické i české Ministerstvo životního prostředí.
\"Jsme velmi opatrní, na trase spojení k Dunaji jsou velmi vzácné přírodní lokality, proto ten záměr podporovat nebudeme,\" již dříve uvedl ministr životního prostředí Libor Ambrozek.
Vodní kanál má podle projektu připravovaného českým Ministerstvem dopravy spojit přístav u Břeclavi, kde vyroste také obří železniční a silniční překladiště, s řekou Dunaj u Vídně. Ministerstvo si nechalo zhotovit studie proveditelnosti projektu , které mají posoudit jak trasu vodní cesty na českém území, tak místo, kde vznikne přístav.
\"Studie už jsou hotovy, nyní se dělají odborné posudky, počítáme, že budou do měsíce hotovy,\" uvedla Konvičková z ministerstva dopravy.
Výstavba devadesát kilometrů dlouhého a dvanáct metrů širokého kanálu má stát asi třiadvacet miliard korun. Kromě peněz z rozpočtu EU by se na financování mohli podílet i soukromí investoři.
Vodní cesta z Břeclavi do Dunaje je první částí kontroverzní vodní cesty, která má propojit Odru, Labe a Dunaj. Spojení mezi Břeclaví a Vídní je přitom jediným konkrétním projektem, na kterém se nyní pracuje.

ZDROJ: HN

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů