Pátek, 26. dubna 2024

První závod na výrobu bioetanolu bude v Litvínově

První závod na výrobu bioetanolu bude v Litvínově
Prvním ze závodů, který vznikne v reakci na evropskou směrnici o postupném zvyšování etanolové příměsi do ropného benzinu, bude lihovar společnosti N&S&N Consultants v Litvínově. Stavební úřad už vydal investorovi územní rozhodnutí a očekává, že přípravné práce započnou v druhé polovině letošního roku.
Ministerstvo zemědělství vidí ve výrobě bezvodného bioetanolu šanci, jak efektivně využít zemědělskou produkci k nepotravinářským účelům. Jejich výstavbu nebude regulovat. \"Všechny další stavby budou jen výsledkem dohod mezi investorem a zemědělci,\" uvedl Martin Severa z tiskového odboru Ministerstva zemědělství.
Ministerstvo odhaduje, že jedna pětina zemědělských ploch bude poskytovat surovinu pro výrobu pohonných hmot. Zemědělci mají nasadit nové druhy hustě setých obilovin s vyšším podílem škrobu. Zatím ale otálejí se zakládáním nových osevních ploch. Investoři do lihovarů tvrdí, že například v Ústeckém kraji mají zemědělci jasný termín. Na jaře musejí obdělat nové plochy tak, aby uspokojili potřeby nového lihovaru.

MEZITITULEK: Zemědělci váhají s novou výsadbou obilovin
Podle předpokladů se pro rok 2006 v celé zemi zpracuje na výrobu bioetanolu nejméně 946 tisíc tun hustě setých obilovin. Závod na výrobu bezvodého lihu v Litvínově má ročně vykoupit od zemědělců 240 tisíc tun pšenice. K jejímu vyprodukování je potřeba obdělat 60 tisíc hektarů pozemků. V současnosti ale zemědělci na Mostecku obhospodařují jen desetinu této plochy. \"Obilí pro výrobu bioetanolu zaměstná farmáře i z okolních okresů. Výstavbu lihovaru sice vítají, ale váhají s výsadbou obilovin,\" uvedla předsedkyně představenstva Okresní agrární komory Most - Teplice Ludmila Holadová.
Ministerstvo zemědělství odhaduje, že celková spotřeba bioetanolu při povinném míšení biopaliv do pohonných hmot by měla v roce 2006 činit zhruba 3,5 miliónu hektolitrů, což znamená, že pro výrobu bioetanolu je možné využít až 226 tisíc hektarů orné půdy. Členské země unie, včetně České republiky, musejí splnit direktivu a do konce roku 2005 zajistit nejméně dvouprocentní podíl biopaliv z celkového množství prodaných motorových paliv. Do konce roku 2010 se podíl musí zvýšit na 5,75 procenta.
Vládní program podporující výrobu bezvodého bioetanolu předpokládá spolupráci ministerstev zemědělství, financí, dopravy, průmyslu a obchodu tak, aby od počátku roku 2006 byla Česká republika schopna pokrývat potřebu bioetanolu z vlastních zdrojů. Ministerstvo zemědělství má podrobný přehled o připravovaných investicích do lihovarů, nechce však uvádět podrobnosti. \"Neradi bychom investory případně poškodili,\" řekl Severa.

MEZITITULEK: Lihovary: zaměstnání pro patnáct tisíc lidí
Mezi investory vládne silná konkurence, což potvrdil jednatel firmy N&S&N Consultants Miloslav Soldát. Rovněž řekl, že s největší pravděpodobností bude závod na bioetanol v Litvínově dokončen jako jeden z prvních. V provozu bude už na počátku roku 2006. V první fázi má N&S&N Consultants proinvestovat 1,5 miliardy korun. Celkové investice ale Soldát odhaduje na 3,5 miliardy korun. V druhé etapě poblíž lihovaru vyroste ještě závod na termické zpracování komunálního odpadu s kompostárnou. Vyráběná energie bude z velké části zásobovat lihovar. Druhá stavební etapa skončí zkraje roku 2007.
Nové lihovary a zemědělské podniky mají zaměstnávat až 15 tisíc lidí. V Litvínově odhadují, že výrobní linky bude obsluhovat až sto pracovníků, další pracovní místa najdou lidé v zemědělství.
Podle Leoše Voleského, který v Ministerstvu zemědělství koordinuje lihobenzinový program, je v tuto chvíli asi šest rozumně nastartovaných projektů moderních zpracovatelských kapacit, aniž by sdělil další podrobnosti. Redakci HN se podařilo zjistit, že kromě Litvínova nejdále pokročily v přípravě obdobné investice do bioetanolu firmy Jihočeský zemědělský lihovar Blatná, Bioferm na Kolínsku, ADW Bio v Náměšti nad Oslavou, GPM Engineering ve Skalici nad Svitavou a na zahájení výroby se připravuje i potravinářská firma Setuza, která využije závod v Kojetíně.

TITULEK: Co přinese výroba bezvodého bioetanolu
Nově obdělávaná půda: 226 000 hektarů
Počet nových pracovních míst: 15 tisíc
Nová produkce obilovin v roce 2006: 946 tis. tun
Investice: 0 miliard Kč

TITULEK: Lihovar Litvínov
Výstupní produkt: bezvodý bioetanol
Výrobní kapacita: 70 000 tun bioetanolu za rok
Spotřeba suroviny: 240 000 tun pšenice za rok
Doplňkový produkt: bioplyn, kompost
Zahájení investice: 2. pololetí 2004
Celkové investiční náklady: 3,5 miliardy Kč
Zdroj: MZe, EIA, HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů