Sobota, 20. dubna 2024

Hodonín bude centrem recyklace odpadu

Hodonín bude centrem recyklace odpadu

Hodonín Česká republika a Slovensko budou spolupracovat v odpadovém hospodářství, a to především v oblasti recyklace odpadu. Oba státy chtějí v příhraničí vytvořit projekty, na které se pokusí získat finance z fondů Evropské unie. Uvádí se to v memorandu, jež včera podepsal český ministr životního prostředí Libor Ambrozek a jeho slovenský kolega Lázslo Miklós.
Ministři se setkali v Hodoníně, jenž by měl sehrát hlavní roli v prvním z připravovaných projektů. Pro moravský region Pomoraví a sousední slovenské Záhorie by se Hodonín měl v nejbližších letech stát hlavním logistickým centrem recyklace odpadu.
\" Předpokládáme, že do roka bychom k tomu mohli vytvořit projekt, který pak spolu předložíme do Bruselu,\" řekla náměstkyně českého ministra životního prostředí Ivana Jirásková. Zdůraznila, že memorandum je dokladem nadstandardních vztahů České republiky a Slovenska, jež jsou již nyní připraveny v unii spolupracovat.
Hodonínské logistické centrum by mělo v budoucnu koordinovat nakládání s odpady a jejich recyklaci v příhraničí. Je například nesmyslné, aby hned vedle sebe stály na české i slovenské straně hranice dva závody na recyklaci papíru, když stačí, aby fungoval jeden pro celé Pomoraví a Záhorie, vysvětlila náměstkyně. Jirásková vysvětlila, že projekt je teprve v plenkách. Více by jej měli rozpracovat experti obou ministerstev a pracovníci jihomoravského, trnavského a bratislavského krajského úřadu. Propojení výrobních kapacit slovenských a moravských podniků, které se zabývají recyklací, je podle náměstkyně jen další fází rozvoje plánů odpadového hospodářství obou zemí. Slovensko jej má zpracován do roku 2005, zatímco český plán je podrobnější a zachycuje očekávaný vývoj v této oblasti až do roku 2012.

Zdroj: Rovnost - Brněnský a jihomoravský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů