Pátek, 29. března 2024

České šelmy zamířily do saských lesů

České šelmy zamířily do saských lesů

Populaci rysů ohrožuje především nemilosrdné vybíjení ze strany našich myslivců

Do saských lesů se opět vrátila největší evropská kočkovitá šelma rys ostrovid. Podle poznatků tamních zoologů jde o zvířata migrující ze sousedních Čech.
\"Máme již opakovaně potvrzený jeho výskyt,\" říká nadšeně Steffen Flath (CDU), saský ministr životního prostředí. Podle něho jde o důkaz toho, že postupně dochází ke stabilizaci místního ekosystému.
\"Nyní musíme udělat vše pro to, aby se zde tato zvířata opět usídlila natrvalo a jejich populace se mohla dále rozvíjet.\"
Rys byl v Sasku vyhuben již před mnoha lety. Poslední doložený odstřel v této zemi pochází z roku 1743. Od padesátých let však jsou zde opakovaně doloženy sporadické pohyby těchto zvířat.

Dravec s obrovským rozsahem působnosti

\"S největší pravděpodobností jde o migrující kusy z oblasti Šumavy a z Beskyd,\" vysvětluje mluvčí ministerstva Dirk Reelfs. V současné době však v Sasku nelze mluvit o žádné stabilní populaci. Ta se naopak vyskytuje v České republice.
Nejvíce rysů je na Šumavě, kde byli uměle vysazeni v 70. letech. Od roku 1996 navíc dochází k jejich označování vysílači, které umožňují sledování pohybu. Akční rádius těchto šelem se totiž pohybuje od 150 do neuvěřitelných 490 kilometrů.
Právě velikost revíru, ve kterém se rys pohybuje, komplikuje přesné zjištění počtu rysů. To ostatně potvrzují i zkušenosti pracovníků Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les, ležící na migrační trase mezi Šumavou a Saskem. Zde byl rys vyhuben v druhé polovině 19. století, ale v poslední době se zřejmě vrací.
\"V podstatě od poloviny 90. let máme potvrzen opakovaný výskyt, ale nějaká přesná čísla z toho nelze díky rozsahu jejich teritorií vyvodit,\" říká ředitel oblasti Jan Schlossar. \"Převážně šlo o samce, kteří si hledají nová území, a v jednom případě máme potvrzenou i samici s mláďaty,\" vypočítává Schlossar.
Největší překážkou pro úspěšnou obnovu populace těchto šelem ale zůstává člověk. I když rys patří mezi zvířata zapsaná do Červené knihy ohrožených druhů, za posledních osm let je v České republice doloženo nejméně 60 případů nelegálního odlovu. Pachatelé potrestání zdárně unikají.
\"To je skutečně obrovský problém,\" potvrzuje zooložka Národního parku Šumava Michaela Kocourová. Drzost lovců se totiž nezastaví před ničím. \"Loni na Nový rok nám dokonce někdo zastřelil jednoho z našich sledovaných samců.\"
Ještě horší situace než na Šumavě je na severu Čech, kde se donedávna vyskytovala stabilní populace rysa v Labských pískovcích.
\"Jenže populace je momentálně kvůli nelegálním odstřelům v totálním útlumu,\" říká zklamaně zástupce ředitele Národního parku České Švýcarsko Pavel Benda a dodává:
\"Netolerance ze strany myslivecké veřejnosti vůči rysům je značná. Ačkoliv jsou u nás řadu let výrazné nadstavy vysoké zvěře, zřejmě někteří lidé nedokáží přenést přes srdce, že by ji mohl lovit někdo jiný než oni.\"

Zdroj: Právo

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů