Čtvrtek, 25. dubna 2024

Katalytický rozklad NOx

Katalytický rozklad NOx

Od roku 1750 do současnosti se zvýšila koncentrace oxidu uhličitého jako skleníkového plynu v atmosféře o 31 % a metanu o 151 %. Za stejnou dobu se zvýšila koncentrace oxidu dusného (N2O), známého také jako rajský plyn dříve používaný v narkóze a jako hnací plyn, o 17 %. Nebezpečnost oxidu dusného spočívá v tom, že jeho \"skleníkový efekt\" je asi 300krát silnější než u CO2.

Asi třetina zvýšení koncentrace N2O má antropogenní původ, přičemž se uvádí, že největším jednotlivým zdrojem jsou odplyny oxidů dusíku - oxidu dusnatého NO a oxidu dusičitého NO2 (celkově označované jako NOX) z výroby kyseliny dusičné, uvolňované do vzduchu a obsahující nikoliv nepodstatná množství oxidu dusného N2O.

Společnost Uhde GmbH ověřila ve výrobě kyseliny dusičné účinnost procesu katalytického rozkladu N2O na dusík a kyslík. Současně ověřila možnost dodatečného snížení obsahu NOx v odplynech v tzv. kombireaktoru, opět katalytickým procesem. Demonstrační provozní zařízení se v podniku Agro Linz uvedlo do provozu na podzim 2003.

Nový a účinný proces odstraňování N2O a NOx je vhodný nejen pro výrobny kyseliny dusičné, ale i pro jiné technologie, u nichž dochází k úniku oxidů dusíku do atmosféry.

ZDROJ: ODPADY

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů