Čtvrtek, 18. dubna 2024

Bariérové pivní lahve z PET

Jak již naznačila informace v listopadovém čísle Odpady, padají překážky pro plnění piv prestižních značek do PET lahví v Německu. Zlom nastává s uvedením nových PET lahví s plynotěsnými bariérovými vrstvami (multilayer), z nichž se neztrácí oxid uhličitý a které nepropouští vzdušný kyslík.
Bariérové pivní lahve z PET

Trend širokého užívání lehkých čirých i barevně tónovaných a nevratných obalů potravin z PET, nastoupený již před léty v USA, se nezadržitelně šíří. Ačkoliv se pivovary těmto obalům dlouho bránily, především z obavy ze ztráty jakosti a krátké životnosti, nové technologie výroby bariérových lahvi pronikají i do této oblasti. Tím spíše, že plechovky ze stále dražšího hliníku, jako nevratný obal pro 0,33 a 0,5 litru, mají po zavedení zálohování plechovek v Německu své dny sečteny v důsledku poklesu prodeje.

Technologie HiCotec

Je to paradox, ale byl to sklářský koncern Schott a skupina HiCotec z dceřinné společnosti Schott Spezialglas GmbH, který pro výrobu bariérovcých PET lahví upravil technologii PICVD (Plasma Impulse Chemical Vapour Deposition), původně vyvinutou pro povlakování skla. Povlaky slouží na ochranu před poškrábáním (např. brýlového skla), pro antireflexní a bariérové vrstvy u technického a obalového skla. Nyní se používají také pro vytváření vrstev na plastové vrstvy displejů mobilních telefonů a fotoaparátů, pro výrobu bariérových vrstev na PET lahve a jiné plastové obaly na léčiva, potravinové doplňky a některé citlivé potraviny.

Informace z Německa naznačují, že piva v malých nevratných PET lahvích do 0,5 litru s novými bariérovými povlaky, zaručujícími vyšší životnost a chuť piva, trh přivítal a již odvádí část spotřebitelů po loni zahájeném zálohování pivních plechovek. Zdá se, že padla poslední překážka pro stáčení jakostních piv prestižních značek do lehkých PET lahví, když do běžných PET lahví se piva levnějších značek (i u nás) již stáčí. Tenké vrstvy, nepropustné pro CO2 a kyslík, jsou zdravotně nezávadné a nejsou překážkou recyklaci.

Technologie PICVD vytváří na povrchu skla nebo plastu submikronové a homogenní vrstvy s dobrou adhezí k substrátu, založené na sklu podobných nanokompozitních vrstvách oxidů SiO2 a TiO2. Výhodou technologie je její schopnost vytvářet extrémně homogenní trojrozměrné povlaky dutých těles (jaké vyžadují PET lahve) v jednom procesu a vést proces při velmi nízkých teplotách, kdy nedochází k přehřátí a rozkladu plastů.

Zatím je proces ověřen pro povlaky PET, PMMA (plexisklo), PC (polykarbonát), COC (cykloolefinový kopolymer a transparentní plast), PP, PE-HD a další. U lahví z PET vytváří bariérové vrstvy v potřebné kvalitě včetně dekorací a potisku.

Pivní PET lahve na obzoru

V povlakování PET lahví Schott HiCotec úzce spolupracuje s Corpoplast GmbH od září 2001. Výsledkem je vývoj a výroba povlakovacího zařízení na bariérové povlaky PET lahví s produkcí 10 tis. lahví/h, uvedeného do provozu v roce 2003.

Jak uvedl nedávno časopis Kunststoffe, je také k dispozici vyfukovací stroj Krones AG na standardní i multilayer PET lahve s kapacitou 30 tis. lahví/h, plnicí stroj Mecafil VKP PET a stroje na balení do smršťovací fólie. Na veletrhu plastů K 2004 v Düsseldorfu v říjnu 2003 byla představena technika PET lahví pro plnění piva i nové recyklační techniky pro PET lahve (firma Pallmann).

Pro výrobce skleněných obalů to může být velká ztráta. Jak ale ukazuje příklad společnosti Schott, lze výrobní process diverzifikovat a najít vhodný segment trhu. Schott se soustředil i na výzkum plastů, nanokompozitů a povrchových úprav, vyrábí skleněné obaly pro reagencie a farmaka s plastovým uzávěrem z PP nebo PBT s transpondery Duran-ident, které mají zakódovány informace o obsahu a brání přístupu nepovolaným osobám. Jak se zdá výroba PET lahví u výrobců skleněných obal nebí bez šance.

ZDROJ: ODPADY

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů