Čtvrtek, 25. dubna 2024

Společnost EAG: po energetice sází na vodu

Společnost EAG: po energetice sází na vodu
Nedávné překvapivé ovládnutí dvou českých vodárenských firem rakouskou elektrárenskou společností Energie AG Oberösterreich Linz (EAG) by nemělo vést k rozkolísání trhu s pitnou vodou. \"Máme dobré odborníky. Dosavadní zkušenosti tyto obavy vylučují,\" uvedl včera generální ředitel EAG Leo Windtner. Zároveň odmítl názory, že do tohoto odvětví vstoupila firma, která v něm nemá tradici ani zkušenosti.
Polostátní EAG, v níž spolková země Horní Rakousy drží 74,9 procenta akcií, ovládla akciové společnosti Vodovody a kanalizace Jižní Čechy a Vodovody a kanalizace Beroun poté, co za ně britské Anglian Water zaplatila třináct miliónů liber (611 miliónů korun). Elektrárenský koncern, který se v Rakousku věnuje i likvidaci odpadů, teplárenství či komunálním službám, chce podobné aktivity rozvíjet i v Česku. \"Trh s životním prostředím zde roste ve dvojmístných číslech. Jsou tu velké příležitosti,\" uvedl šéf oddělení koncernové strategie Helmut Burger.
Energie AG chce v Česku těžit ze zkušeností a kontaktů na radnicích, které získala v době, kdy spoluvlastnila energetické distribuční podniky - Jihočeskou energetiku, Jihomoravskou energetiku a Západočeskou energetiku. Jejich akcie však už loni prodala německému koncernu E-ON. \"Ukázali, že s obcemi se domluví. Nakolik jim to ale v nové branži pomůže, těžko soudit. Konkurenční 1.JVS má dobré postavení i díky tomu, že kdysi vpadla do monopolu a zvedla kvalitu služeb,\" uvedl Martin Pražák z poradenské firmy Dafi CZ.
V jižních a středních Čechách se EAG utká hlavně s francouzskou skupinou Veolia Water, která zde působí mimo jiné prostřednictvím svých firem 1.JVS České Budějovice a Aqua Příbram. \"Z oboru je sice neznáme, ale obecně vzato, je to jen další společnost na trhu. To naše podnikatelské plány nemění,\" říká Eva Kučerová, ředitelka marketinku Veolie pro střední Evropu a Rusko.
Rakušané se svými ambicemi nijak netají. Energetiku sice opustili neboť se podle Windtnera v Rakousku kvůli atomovým elektrárnám hodně politizuje, ale voda je pro ně jiné téma. \"V jižních Čechách jsme doma. Určitě nejsme bez šancí,\" říká Burger.
Právě vzdálenost nejspíš rozhodla o tom, že EAG měla jen okrajový zájem o koupi majoritního balíku akcií v Severomoravských vodovodech a kanalizacích Ostrava, které Anglian Water rovněž prodával. \"Tuhle akvizici jsme také zkoumali, ale nebyla tak přehledná,\" řekl bez dalších podrobností Windtner.
Podle Burgera firma strategické koncepce týkající se vodního hospodářství připravuje už od roku 1996. O tři roky později ovládla společnost LWU, specializovanou na zásobování vodou, rok nato založila další firmu WDL.
Energie AG je v Rakousku největším infrastrukturálním koncernem. Její loňské tržby dosáhly 601,3 miliónu eur a zisk 54,9 miliónu eur.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů