Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

PTAČÍ CHŘIPKA PŘINÁŠÍ MILIARDOVÉ ZTRÁTY
Rychlé šíření ptačí nemoci, která už vedla k utracení miliónů kuřat v deseti asijských zemích, bude mít podle Asijské rozvojové banky (ADB) závažné hospodářské důsledky. Po loňských zkušenostech se smrtícím respiračním onemocněním SARS odhaduje ADB škody na 60 miliard amerických dolarů. Epidemie nebezpečného viru H5N1 postihne především nejchudší část obyvatelstva, a to hlavně pěstitele drůbeže, kteří musejí nuceně vybíjet celé své chovy kuřat. Ptačí nemoci podléhají už i kachny. Prudký pokles nabídky zvýšil ceny tohoto druhu masa, které ve většině asijských zemí patří k základním potravinám, především nejchudších lidí.

ŠPIDLA: OBCE U JADERNÝCH ELEKTRÁREN BY MOHLY ZÍSKAT KOMPENZACE
Obce u jaderných elektráren by mohly získat určité finanční kompenzace, řekl premiér Vladimír Špidla při návštěvě Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku. Peníze na vyrovnání většího zatížení, které plyne z blízkosti jaderného zařízení, by měly být součástí některého z chystaných zákonů o energetice. Podle předsedy vlády by měl být návrh připraven ještě v tomto volebním období. Výše peněžních náhrad by podle něj zřejmě klesala se vzdáleností od jaderného zařízení. Uvažuje se i o tom, že by příspěvek mohly získat všechny obce, které musejí nést určitou zátěž kvůli blízkosti velkých energetických zařízení, nejen u jaderných elektráren.

GENERAL MOTORS TESTUJE VODÍKOVÁ AUTA
Automobilka General Motors testuje na japonských silnicích první vůz, který k pohonu využívá tekutý vodík. Jde o prototyp HydroGen3. Představila i vůz Hy-Wire s jinou vodíkovou technologií. Pozadu nezůstávají ani Japonci. Společnosti Toyota Motor a Honda Motor vyvinuly své vlastní modely aut, jejichž pohon zajišťovaly palivové články pracující na bázi vodíku. EU odhaduje, že na tento čistý pohon pojede za šestnáct let jen každý dvacátý vůz ze sta. Americký prezident George Bush na výzkum těchto technologií hodlá do roku 2008 věnovat z rozpočtu 1,7 miliardy dolarů. Podle propočtů amerického ministerstva energetiky je nyní výroba vodíku čtyřikrát dražší než benzín či nafta. Další náklady si vyžádá skladovací infrastruktura a její dostupnost, souměřitelná s rozvinutou sítí nynějších čerpacích stanic.

EU POSKYTNE NA VÝZKUM VODÍKU 300 MILIONŮ EUR
Evropská komise, která koncem ledna rozhodla, že na výzkum vodíkových technologií věnuje do roku 2006 kolem 300 miliónů eur, vyzvala ke společnému úsilí veřejnou i podnikovou sféru. Protože unie hodlá v tomto výzkumu hrát vůdčí úlohu ve světě, vyzvala k těsné spolupráci ve výzkumu i podniky. Za zbytečné mrhání prostředky nazývá překrývání výzkumných programů automobilek a vědeckých institucí. EU rovněž loni iniciovala program mezinárodního partnerství při výzkumu vodíkových technologií, který přijaly USA, Japonsko a další státy.

ÚSTÍ N. L. (rup) - Druhou etapu stavby k využití obnovitelných zdrojů energie v ústecké zoo provede Sdružení Skanska CZ, a. s., a Tepelná čerpadla IVT, s. r. o. Rozhodli o tom radní, když schválili konečné umístění uchazečů o tuto veřejnou zakázku.
Investice v hodnotě téměř 36 miliónů korun má zoologické zahradě zajistit rozvod tepla z ekologického hloubkového vrtu po celém areálu, včetně instalace technologie k vytápění jednotlivých objektů. Zahrada by tak měla ušetřit finanční prostředky a chovat se šetrněji k životnímu prostředí. V první etapě byl v zoo úspěšně proveden a zkolaudován geotermální vrt.

Sokolov - Zmírnit škody v případě zatopení Sokolova stoletou vodou si klade za cíl nový povodňový plán. Ten nechala zpracovat sokolovská radnice. Výsledky ukázaly, že nejsilnější vlna z řeky Ohře by zasáhla oblast ve směru od Městského domu kultury přes ulici Karla Čapka až ke společnosti Eastman.
V této lokalitě by byly ohroženy čistírna odpadních vod a čerpací stanice.
\"Nechali jsme si zpracovat dva projekty, jak případným škodám v nejohroženějších částech města zabránit. Počítáme v některých úsecích s vyvýšením pozemních komunikací,\" uvedla pracovnice oddělení krizového řízení a informatiky sokolovské radnice Ludmila Čaňková.
Další ohroženou oblastí v Sokolově by bylo Staré náměstí. Nyní připravují projektanti plán, který ukáže, jak nejlépe zabránit velkým škodám i v této části města.
\"Je to skutečný oříšek. Nejjednodušší by bylo postavit kolem parovodu podél řeky val. Toto opatření je ale značně finančně náročné,\" dodala Čaňková.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů